'CDA moet feller het debat in, vooral bij onderwijskwesties'

interview Julius Terpstra is gekozen tot nieuwe voorzitter CDJA

Gemeenten zijn gewaarschuwd. De jongeren van het CDA komen er aan. Dit weekend werd Julius Terpstra gekozen tot voorzitter van het CDJA en hij heeft ambities: zo veel mogelijk jongeren klaarstomen voor de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar.

Zo'n tweeduizend leden heeft de jongerenorganisatie van het CDA nu. Voor de 24-jarige geschiedenisstudent is dat niet genoeg. "Het CDA heeft tikken gehad. Misschien was het wel terecht dat de kiezer geen vertrouwen meer had. Maar veel jongeren zijn niet afgehaakt. Wij zijn stabiel gebleven en willen nu volop door."

Met meer leden kan hij immers ook meer bereiken. En dat is nodig, vindt de student. Want "jongeren worden nu onevenredig gepakt". Daar doet 'zijn' CDA te weinig tegen.

Hij is niet zo voor polarisatie tussen oud en jong, maar volgens Terpstra zit 'de discussie nu scheef'. "Ouderen, babyboomers, laten onder meer via Henk Krol (50Plus) van zich horen. Zij komen op voor hun eigen belangen. Die discussie is zo scheef, dat jongeren meer hun tanden moeten laten zien."

Het Malieveld moet dus weer vol als de studiefinanciering wordt aangepakt. En zijn CDA moet meer van zich laten horen als de ov-studentenkaart dreigt te verdwijnen. "Ze kunnen wel iets feller het debat in. Zeker als het over onderwijs gaat. Over studentenhuisvesting, jeugdwerkloosheid, studiefinanciering."

Dat zijn moederpartij nu in de oppositie zit, is voor Terpstra eerder een opluchting dan een teleurstelling. "Ik hoorde mezelf jaren op verjaardagsfeestjes compromissen verdedigen. Als je tien jaar achter elkaar regeert, word je flets. Daarvoor hebben we ook de deksel op de neus gekregen."

Of dat ook betekent dat de derdejaarsstudent blij is met de oppositiemodus van het CDA? De fractie heeft in korte tijd immers al twee moties van wantrouwen gesteund. "Het is de vraag of dat de manier is om je te profileren. De fractie kan haar aandacht beter gebruiken om te vertellen wat het eigen verhaal is. Een voorbeeld: hier op de Leidse universiteit weet niemand dat het CDA voor het behoud van de studiefinanciering is. Dat moeten ze duidelijk maken."

Terpstra denkt het beste te kunnen samenwerken met hervormingsgezinde organisaties. Bovenaan staan de jongeren, uit welke hoek dan ook. Daar maakt hij zich hard voor. "Wij hebben heel positief gereageerd op de initiatieven van de G500. Die probeerden de partijen binnen te dringen. Waar ze bij de PvdA niet veel konden omdat de structuren ingewikkeld zijn en ze bij de VVD met de nek werden aangekeken, hesen wij ze op het podium." Dat is wat hij wil: veel jonge mensen hoog op de lijsten bij de raadsverkiezingen volgend jaar. Daarvoor organiseert het CDJA trainingen: hoe werkt de raad, hoe werkt netwerken. "Met succes."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden