CDA: mensen met psychische klachten uit WAO

Het CDA wil evenals de VVD voorkomen dat arbeidsongeschikten met psychische klachten in de toekomst nog een WAO-uitkering krijgen.

Van onze redactie politiek

Het voorstel werd dit voorjaar al door VVD-kamerlid Wilders geopperd, maar de rest van de kamer wees het massaal af. Fractievoorzitter De Hoop Scheffer liet gisteren tijdens een spreekbeurt in Maastricht echter weten alsnog met de VVD te willen bekijken of ze tot een gezamenlijke aanpak kunnen komen om met name zieken met psychische klachten niet naar de WAO te laten doorstromen. Het CDA heeft al eerder voorgesteld om bijvoorbeeld overspannen werknemers met een verplicht herstelplan weer op de arbeidsmarkt terug te brengen, en niet na een jaar door te laten stromen in de WAO. Volgens de christen-democraten kan het merendeel van de psychische zieke werknemers weer herstellen en ligt hun voorstel daarom dichtbij dat van de VVD.

Maar het is voor het CDA ,,een groot vraagteken'' of de VVD hierop ingaat. In het recente verleden hebben de liberalen geen enkele keer gereageerd op een dergelijk aanbod van het CDA, zo zei De Hoop Scheffer. Hij memoreerde dat zijn fractie ook een gesprek met de VVD wilde over de overheidsfinanciën, veiligheid of infrastructuur. Het CDA is volgens hem ,,een sociale, strenge en solide'' partij en met name voor solide zoekt de partij aansluiting bij de VVD, aldus De Hoop Scheffer.

De VVD wil dat gesprek met het CDA graag aangaan, zo liet kamerlid Wilders in een reactie weten. ,,Ik ga ervan uit dat over ons standpunt ook echt met het CDA is te praten. En als we er met elkaar uitkomen, dan hoeven we nog maar negen zetels bij andere fracties te hebben om een kamermeerderheid te behalen'', aldus Wilders.

De VVD vindt het onterecht dat mensen met psychische klachten in de WAO komen, omdat volgens het kamerlid ,,uit onderzoek blijkt dat die klachten in de meeste gevallen voortkomen uit problemen thuis en niet door werk''.

De VVD wil ook dat er een brede politieke discussie komt om de WAO alleen nog te laten bestaan voor werknemers die door hun werk ziek worden.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden