CDA-leider Buma: Voer militaire dienstplicht weer in

Sybrand Buma tijdens een debat in de Tweede Kamer. Beeld anp
Sybrand Buma tijdens een debat in de Tweede Kamer.Beeld anp

Jongeren moeten weer hun militaire dienstplicht vervullen. Daarvoor pleit CDA-leider Sybrand van Haersma Buma zaterdag in het Algemeen Dagblad. Volgens Buma is de dienstplicht een 'verbindend element' onder jongeren, zowel jongens als meisjes.

Volgens Buma zit Nederland op een verkeerd spoor. "We zijn normaal gaan vinden wat niet normaal moet zijn", aldus de CDA-leider. Daarom is een verbindende factor opnieuw nodig. "Er moet een einde komen aan de vrijblijvendheid. Dat vinden die raddraaiers die met stenen gooien misschien niet leuk, maar het is wel goed voor ze."

Het is niet voor het eerst dat Buma met zijn plan komt. Twee jaar geleden pleitte hij al voor een maatschappelijke dienstplicht. Hij heeft nog niet met andere fracties in de Tweede Kamer gesproken, zegt hij in het interview. "Ik wil eerst een maatschappelijk debat over de vraag of er iets moet veranderen. Dat we van de vrijblijvendheid af moeten. Het is fnuikend als een samenleving haar onderlinge binding verliest.''

Vakbond: slecht plan
Militaire vakbond VBM vindt het een slecht plan, laat voorzitter Jean Debie weten aan de NOS. "Het leger is geen jeugdbegeleidings- of jeugdzorgorganisatie, maar gewoon een professionele militaire organisatie." Hij wijst erop dat beroepsmilitairen gemotiveerder zijn en dat herinvoering 5 tot 7 miljard euro kost.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden