Column

CDA-leider Buma vertelt niet het hele verhaal over nivelleren

Lex Oomkes Beeld
Lex Oomkes

Het CDA moet zich een nieuwe plek verwerven in de Nederlandse politiek. De partij is van de middelgrote partijen een van de kleinere geworden en regeringsverantwoordelijkheid is vooralsnog zeer ver weg. Waar zich de ideale positie van het CDA bevindt, is voorlopig een nauwelijks te beantwoorden vraag. De partij verloor veel aanhang aan de VVD, zeker, en dat zou er wellicht voor pleiten vooral op economisch terrein te kiezen voor de meer behoudende flank van de nationale politiek.

De partij heeft echter ook een traditie en een kleine maar spraakmakende, meer naar links neigende vleugel. Niets is voor de hand liggend voor het CDA op dit moment.

Ook vorige week tijdens het debat over de regeringsverklaring toonde fractieleider Sybrand van Haersma Buma vooral aan dat de partij vooralsnog zoekende is. Dat is logisch en verder niets om je druk over te maken.

Dit weekeinde kwam echter de eerste stevige aanwijzing voor het profiel van het CDA voor de komende tijd. Hoeveel zetels de partij ook verloren mag hebben, door omstandigheden is de machtspositie via het fikse aantal zetels in de Eerste Kamer niet helemaal ineengeschrompeld.

Van Haersma Buma wil, zo kondigde hij in een televisieprogramma op de vroege zondagochtend aan, die machtspositie gebruiken om een van de centrale punten uit het regeerakkoord, de verkleining van inkomensverschillen tegen te houden.

Ferme taal van de CDA-leider. Hij verpakte het ook nog eens mooi. Kleinere inkomensverschillen vernietigen banen en om nieuwe banen dient het de komende jaren te gaan. In het belang van volk en welvaart.

Het argument deugt, laten we dat vooropstellen. Kleinere inkomensverschillen betekenen minder mobiliteit op de arbeidsmarkt en minder aanbod van nieuwkomers. Daarom berekende het Centraal Planbureau dat er van kleinere inkomensverschillen een negatieve impuls op de werkgelegenheid uitgaat.

Het probleem is echter dat Buma hiermee impliciet ook een oordeel uitsprak over het centrale argument vorige week van premier Rutte om desondanks voor nivellering te kiezen. In zeven jaar wordt 46 miljard euro gesneden in de overheidsuitgaven. Lagere inkomens zijn per definitie afhankelijker van overheidsuitgaven, zij krijgen dus de grootste klappen te verwerken en om draagvlak voor dat beleid te behouden, dienen de gevolgen beter gespreid te worden.

Had Buma dit argument ook expliciet verworpen, dan was dat een majeure verschuiving in de politieke positie van het CDA geweest. Nu bleef de verwerping impliciet, maar ze is er niet minder opmerkelijk door.

Beleid heeft helaas nooit alleen het positieve effect dat je beoogt. Er is altijd een keerzijde, in dit geval een minder optimale ontwikkeling van de werkgelegenheid. Voor Buma en het CDA valt de afweging anders uit. Solidariteit is minder belangrijk dan banen. Het kan. Het is ook legitiem, maar het is in ieder geval niet de traditie van het CDA.

Van Haersma Buma laadt op zijn minst de verdenking op zich zich te hebben laten meeslepen door wat we dan maar gemakshalve de volksopstand tegen de inkomensafhankelijke ziektekostenpremie zullen noemen. Op korte termijn is dat ook verleidelijk. Op langere termijn levert het een heel ander CDA-profiel op.


Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden