CDA laat Rutte zweten over Oekraïneverdrag

referendum | Premier Rutte heeft nog altijd geen steun in de Eerste Kamer voor de ondertekening van het Oekraïneverdrag.

CDA-leider Sybrand Buma wandelde gisteren ontspannen in de duinen en bekeek vol bewondering rode paddestoelen met witte stippen. Ondertussen zat minister-president Mark Rutte te zweten met 'het landsbelang' in zijn hoofd. Hij probeert steun bij elkaar te bellen om het EU-Oekraïneverdrag toch te tekenen en denkt voortdurend aan CDA'ers. Hij zocht gisteren contact met Buma's partijgenoot Elco Brinkman, fractievoorzitter in de Eerste Kamer.

De uren gaan tellen voor de premier. Hij maakte er vrijdag een halszaak van en deed een dringend, bijna emotioneel beroep op de 'redelijke krachten': "Dit onderwerp is groter dan Nederland alleen, veel groter". Een meerderheid in de Tweede Kamer heeft eerder de eis gesteld dat voor 1 november duidelijk moet zijn wat er gebeurt met het verdrag waar een meerderheid van de Nederlanders in een referendum in april tegen stemde.

Als het kabinet toch het Oekraïne-akkoord tekent, zoals Rutte wil, is er in de Tweede Kamer geen probleem want daar hebben VVD en PvdA genoeg stemmen. In de Eerste Kamer ligt dat anders. Daar heeft Rutte bovenop de steun van VVD (13 zetels) en PvdA (8) nog 17 leden van de oppositie nodig om tot een meerderheid van 38 zetels te komen. D66 (10 zetels) lijkt genegen Rutte te helpen. Het kabinet zoekt dus nog een opening bij het CDA (12) of ChristenUnie (3) plus GroenLinks (4 zetels).

De andere 27 landen van de EU zijn al akkoord met het Oekraïneverdrag. Rutte wil ook die kant op. Het kabinet denkt toch recht te doen aan de tegenstemmers door een verklaring toe te voegen aan het verdrag waarin staat waar het verdrag niet over gaat: het is geen opstapje naar lidmaatschap van de EU, er komt geen militaire steun en geen extra geld.

Bij Buma in huis bleef het gisteren stil. Wel rinkelde de telefoon van CDA-senator Elco Brinkman. Daar moet ik uiteindelijk toch zijn om een meerderheid te halen, zal Rutte hebben gedacht. De minister-president hoopt dat CDA-senatoren een andere afweging maken dan hun partijleider en net als hij menen dat tekenen van het verdrag, met alle toegevoegde verklaringen, goed is voor de Oekraïne, de eenheid in Europa en de internationale positie van Nederland.

Het CDA is vóór het verdrag met Oekraïne, en tegen een raadgevend referendum, dus inhoudelijk is er geen probleem. Maar Sybrand Buma wil toch dat het verdrag niet wordt ondertekend. Want als er is besloten om een referendum te houden, moet de uitslag worden gerespecteerd, vindt hij. En het CDA meent dat Rutte eerst met de andere Europese landen een akkoord moet bereiken dat kan worden voorgelegd aan het Nederlandse parlement. Daarna wil Buma pas beslissen. De houding van het CDA is onveranderd, is de officiële verklaring.

De kans op steun van ChristenUnie plus GroenLinks is zeer twijfelachtig. Bij de ChristenUnie zou er misschien nog wel een opening zijn, maar GroenLinks wil ook gewoon vasthouden aan de uitslag ven het Oekraïnereferendum. Jesse Klaver, fractievoorzitter van GroenLinks, kreeg gisteren nog wel telefoon vanuit het kabinet, maar dat leidde niet tot een nieuwe wending in de kwestie rond het verdrag.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden