null Beeld
Beeld

OpinieMigratie

CDA-kroonprins schrikt niet terug voor onbewezen verbanden

Kroonprins van het CDA Wopke Hoekstra nam het vorige week in een lezing op voor de middenklasse. Deze groep heeft waarschijnlijk het meest te lijden onder het gebrek aan betaalbare koopwoningen, het afgenomen voordeel van elektrisch rijden en de belastingheffing op vermogen in box drie. Gelukkig gaat het kabinet maatregelen nemen om deze problemen te verlichten.

Wat mij verbaasde was dat de minister het gebrek aan vooruitgang van de middenklasse impliciet koppelde aan de migratie- en integratieproblematiek. Voor een econoom is de toetsing van een verondersteld causaal verband heilig. Je roept niet zomaar dat X een oorzaak zou zijn van Y zonder daar alle beschikbare theorie en econometrie over uit de kast te trekken.

Hoekstra is minister van financiën en heeft een MBA maar beschikt duidelijk niet over de terughoudendheid die economen kenmerkt als ze over oorzakelijke verbanden spreken. Ik zou graag wetenschappelijk bewijs willen zien voor de relatie tussen het aantal mensen in azc’s en de beperkte koopkrachtgroei van de middenklasse. Of voor een verband tussen het aantal moslims die gebrekkig Nederlands spreken, en het tekort aan koopwoningen voor mensen die pakweg twee keer modaal verdienen.

Hoekstra probeert de aandacht af te leiden

Ik irriteer me aan zulk populisme. Hoekstra probeert op deze manier de aandacht af te leiden van het feit dat het beleid inzake migratie en integratie al jaren faalt onder kabinetten waar het CDA vrijwel onafgebroken deel van uitmaakt. Zo blijven kansloze asielzoekers onnodig lang in azc’s en haken veel migranten af bij dubieuze inburgeringsbureautjes.

Nog erger is dat er steeds is weggekeken van de redenen die asielzoekers en migranten hebben om hierheen te komen. Die komen grotendeels neer op het gebrek aan vrijheid en toekomstperspectief in eigen land. Als jonge mensen de hoop verliezen om in eigen land een toekomst op te bouwen, gaan ze geloven in de droom van het paradijs Europa en hun leven riskeren op gammele bootjes. Ze komen precies uit die landen waar onderdrukking is, hoge werkloosheid en zelfverrijking van de elite.

Onderzoek heeft laten zien dat migratie niet afneemt als de economie daar het een beetje beter gaat doen, want dan hebben alleen maar meer mensen geld om de barre tocht te wagen. Pappen en nathouden helpt dus niet. We hebben ontwikkelingssamenwerking 2.0 nodig die samen met het maatschappelijk middenveld in arme landen werkt aan structurele veranderingen. Zodat mensen weer hoop krijgen en de moed opvatten om aan de ontwikkeling van hun eigen land te werken.

Sommige arme landen doen dat zelf al. Ik hoor nooit over economische vluchtelingen uit Botswana, Namibië, Costa Rica of Bangladesh. Degenen die hiernaartoe komen haten hun vaderland niet en hebben Nederland niet lief. Ze willen alleen een toekomst waarin zij en hun kinderen het beter hebben.

Soms bieden wij zo’n toekomst niet eens aan mensen met een Turkse of Marokkaanse achtergrond die in Nederland zijn geboren en getogen en prima zijn geïntegreerd. Teleurgesteld over vooroordelen en discriminatie vertrekken sommige goed opgeleide dertigers naar het land waar hun ouders vandaan komen in de hoop daar wel gelijke kansen te treffen.

Op onze arbeidsmarkt hebben deze Achmeds en Fatima’s maar weinig gemerkt van de christelijke waarden waar Hoekstra naar verwijst. Bij zijn H.J. Schoo-lezing dringt zich het bekende bijbelverhaal op van het wijzen naar een splinter in het oog van de ander terwijl er een balk in het eigen oog zit.

Irene van Staveren is hoogleraar ontwikkelingseconomie aan de Erasmus Universiteit. Voor Trouw schrijft ze om de week een column over economie. Lees ze hier terug.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden