CDA-Kamerlid bagatelliseert in column de mantelzorg

null Beeld anp
Beeld anp

CDA-Kamerlid Sabine Uitslag kreeg gisteren een storm van verontwaardigde reacties over haar heen nadat zij zich in een tweemaandelijkse column hardop afvroeg wat de definitie van mantelzorg is. "Laatst was ik in het weekend een ontbijtje aan het klaarmaken voor mezelf en m'n lief en ik vroeg me af: ben ik nu aan het mantelzorgen?"

Redactie politiek

Op de website van 'Zorg en Welzijn' trekt Uitslag in haar column een vergelijking met moeders van pasgeborenen. "Is een moeder die voor de derde keer in een nacht haar baby uit bed haalt om te verzorgen een mantelzorger? De baby is immers zeer kwetsbaar en afhankelijk. Als moeder kan je moeilijk na drie keer zeggen: nee, nu is de maat vol, ik raak totaal overbelast, ik bel de thuiszorg!"

De CDA-politica die dankzij voorkeurstemmen de Tweede Kamer is ingekomen en daar zorg in haar portefeuille heeft, wilde gisteren alleen per sms reageren: "Ik bedoelde te zeggen dat mensen meer voor elkaar moeten doen. Dat kan zoveel opleveren", aldus Uitslag. In haar column verwoordt ze dat als volgt: "Mijn boodschap is dat het juist hartstikke waardevol is als je de yogales moet afzeggen omdat je gaat koken voor een doodzieke vriendin."

De door Uitslag genoemde voorbeelden van mantelzorg kwamen hard aan: 'Het is niet even een yogales afzeggen maar 24 uur per dag zorgen', luidden vele reacties. Volgens SP-Kamerlid Renske Leijten weet Uitslag dat ook wel: "Ze vertelt dit verhaal alleen om harde zorgingrepen te maskeren." Linda Voortman (GroenLinks) was verbijsterd: "Ze slaat de plank volledig mis."

Uitslag trekt in haar column ook een vergelijking met vroeger: "Was het toen er nog geen computer, skype, robot-stofzuiger en wasmachine was, niet nog veel zwaarder?" Ze concludeert: "We kwantificeren mantelzorg tegenwoordig en daarmee wordt datgene wat altijd vanzelfsprekend was, opeens iets waar eisen en verwachtingen aan worden gesteld."

Het CDA benadrukt al langere tijd dat mantelzorg vrijwillige zorg moet blijven. En dat als de mantelzorger echt niet meer wil of kan, er voor een alternatief gezorgd moet worden. "Het is goed als mensen meer naar elkaar omzien", aldus het partijprogramma.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden