Politiek

CDA isoleert zich van andere partijen

Sybrand Buma (CDA) tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen. Beeld anp
Sybrand Buma (CDA) tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen.Beeld anp

Natuurlijk. Koopkracht, werkgelegenheid, de overheidsfinanciën, pensioenen of de kansen op werk van jonggehandicapten; de wat traditionelere onderwerpen kwamen allemaal aan de orde in de Kamer de afgelopen twee dagen.

Lex Oomkes

De verschillen op elk afzonderlijk onderwerp waren ook de vertrouwde verschillen. Daar lag echter bepaald niet de nadruk van het debat. Die lag veel meer bij niet onmiddellijk in cijfers te vatten onderwerpen als de rechtsstaat, de vrijheid van meningsuiting en godsdienst, wat het voor praktische gevolgen heeft Nederlander te zijn en waarom het vertrouwen in de politiek zo sterk gedaald is.

CDA-fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma citeerde aan het begin van zijn betoog woensdag, met instemming, zijn PvdA- en D66-collega's Diederik Samsom en Alexander Pechtold. Buma: "Nederland heeft een identiteitscrisis en is bang, constateerden de collega's bij de opening van het parlementaire jaar. Daar hebben ze gelijk in. Maar ze voegden er aan toe dat daarvoor geen politieke oplossingen zijn. Het eerste is waar, het tweede de grootste politieke misvatting van deze tijd."

Politiek gaat juist over wat goed is en wat kwaad, aldus Buma. Het is de CDA-definitie van wat er aan de hand is in de samenleving. Bij de VVD omschrijven ze het probleem als de angst of Nederland Nederland nog wel is.

Repressieve middelen
Mogelijk concrete maatregelen vielen in de uren durende discussie over identiteit, integratie en rechtsstaat niet te beluisteren, ondanks de constatering van Buma dat de politiek daar nu juist wel oplossingen voor dient te leveren. Wel werd duidelijk dat het CDA afstand neemt van andere partijen in het politieke midden. Buma is duidelijk bereid met repressieve middelen elke bedreiging van de rechtsstaat de kop in te drukken. Hij wil organisaties kunnen verbieden die democratische rechtsstaat afwijzen. Ook de vrijheid van meningsuiting is wat het CDA betreft niet absoluut, het verheerlijken van geweld moet verboden worden.

De partij staat daarin alleen. De PVV heeft weliswaar ook een andere, veel extremere positie, maar het CDA is de enige die denkt dat meer repressieve maatregelen kunnen werken. VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra stelde daar een principieel liberaal verhaal tegenover: je mag zeggen wat je wilt en je mag elke organisatie oprichten, je mag geloven wat je wilt, als de wet maar niet overtreden wordt. De wet is de grens. Onze vrijheid in Nederland is geen keuzemenu." Daarmee niet alleen afstand nemend van het CDA, maar ook van de PVV. Die partij weigert immer de islam als geloof te erkennen en denkt de Koran te kunnen verbieden.

Premier Mark Rutte vertaalde dat uitgangspunt onlangs in een 'Pleur op!' tegen Turkse jongeren die in Rotterdam een televisiejournalist het werken onmogelijk maakten. Vrijwel de hele Kamer viel gisteren om dat taalgebruik over Rutte heen. Een premier onwaardig. "De campagnevoerder Mark Rutte breekt hier door het harnas van de minister-president heen", aldus PvdA-fractievoorzitter Diederik Samsom.

Volgens Rutte is zijn uitspraak een vorm van de nieuwe politiek van zaken bij de naam noemen en weer laten zien waarom Nederland Nederland is. "We moeten hardop benoemen wat misgaat. Er is geen cafetariamodel. Het is alles of niks, je kunt niet selectief winkelen. Wie hier woont, respecteert de vrijheid van anderen."

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden