CDA in spagaat over naastenliefde en vluchtelingenopvang

CDA-partijvoorzitter Ruth Peetoom en fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma tijdens het najaarscongres van de christendemocraten.Beeld anp

Hongerigen voeden en vreemdelingen huisvesten, zo staat het in Matteüs 25. Gijp van Soest, oud-CDA-wethouder in Ede wijst er nog maar eens op. Opvang is daarom een plicht, zei hij zaterdag op het CDA-congres in Utrecht.

"Als ik een groepje asielzoekers door de straat zie lopen, denk ik, tjonge, jonge... Ze slapen in een sporthal, even verderop", zegt Van Soest.

Maar hij snapt ook dat partijleider Sybrand Buma de vraag opwerpt of er een grens zit aan de mogelijkheden van de opvang. Buma stelde zaterdag in deze krant dat de huidige stroom nog maar het begin is. "Wat kunnen we aan?", is ook voor Van Soest een lastige kwestie.

In het Utrechtse Vredenburg lag het woord vluchteling zaterdag op ieders tong. Buma wijdde ook op het najaarscongres het leeuwendeel van zijn toespraak aan de vluchtelingen. "De geschiedenis van het CDA ligt geplaveid met emotionele congressen over dit thema."

Zijn boodschap: steun aan mensen die vluchtelingen opvangen maar ook voor anderen die zeggen: "Tot hoever reikt onze morele plicht?"

Ontheemdenstatus
Het congres steunde het pleidooi van Buma om een ontheemdenstatus in te voeren die vluchtelingen verplicht terug te keren na een conflict. De CDA'ers gingen ook akkoord met het voorstel dat gemeenten zelf kunnen beslissen of zij vluchtelingen opvangen. Dat voorkomt onrust onder burgers zoals in het dorpje Oranje. Daar waren afspraken over de opvang van 700 asielzoekers, maar begin oktober moesten het er plotseling 1400 worden.

Een aantal lokale CDA'ers is tegen deze uitspraak van het partijcongres.
Jan Dekker, CDA'er in de Krimpenerwaard, zegt dat in zijn gemeente VVD en lokale partijen opvang van asielzoekers tegenhouden. Overleg met gemeenten is natuurlijk belangrijk, maar als het de staatssecretaris van justitie geen aanwijsbevoegdheid meer heeft, wordt het afwentelen van de problemen op een ander wel erg makkelijk, meent hij.

'Controle ontbreekt'
Waar precies het einde zit aan de mogelijkheden om vluchtelingen op te vangen, kan geen enkele CDA'er aangeven. Frank Kerckhaert, oud-burgemeester van Hengelo en vice-voorzitter van het CDA, vindt dat de overheid duidelijk moet maken hoe de vluchtelingenkwestie wordt aangepakt. "De controle ontbreekt. Wat gaan we doen?"

Wat nooit kan, meent Kerckhaert, is dat Nederland een grens stelt aan het aantal vluchtelingen dat wordt opgenomen. "Wie in nood is, krijgt hoe dan ook hulp. We gaan nooit zeggen: we nemen niemand meer op. En er kan een hoop. Wij hebben in de Eerste Wereldoorlog een miljoen Belgen op bezoek gehad." Maar als de grenzen van wat mogelijk is in zicht komen, wordt de opvang soberder. Verder moet onmiddellijk duidelijk zijn wie uit welk land komt en wie recht heeft op asiel. "Daarover is te lang onduidelijkheid. Wie terug kan, moet snel terug. Als dat helder is, begrijpt de Nederlandse bevolking beter dat er hulp nodig is en is er draagvlak."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden