CDA in Senaat nog altijd bereid tot samenwerken

Sybrand van Haersma Buma en Elco BrinkmanBeeld anp

De CDA-fractie in de Eerste Kamer keert zich niet op voorhand tegen voorstellen van het kabinet van VVD en PvdA. Het kabinet heeft geen meerderheid in de Senaat en is dus afhankelijk van de steun van andere partijen.

'We gaan op voorhand niet zeggen: dit kan niet', zei fractievoorzitter Elco Brinkman van de CDA-Senaatsfractie zaterdag in het Radio 1-programma Tros Kamerbreed. Brinkman benadrukte dat voor het CDA van belang is dat de maatregelen banen opleveren.
Ook zijn partij bepleitte in aanloop naar de verkiezingen stevige hervormingen en bezuinigingen. 'Maar wij steunen niks bij voorbaat.' Volgens Brinkman is er nog veel onduidelijkheid over de gevolgen van de kabinetsplannen.

Fractievoorzitter Tiny Kox van de SP-Senaatsfractie zei dat het kabinet in ieder geval niet op de steun van zijn partij moet rekenen bij het verkorten van de WW-duur en het 'afbreken van de sociale werkplaatsen'.

Eerder al zeiden beide heren dat er best over samenwerking te praten valt, maar dat de partijen daar dan wel wat voor terug willen zien. 'Als men onze stem wil hebben, zal men ons serieus moeten nemen. Voor wat hoort wat', zei Brinkman tegen de Volkskrant. Zijn collega Tiny Kox (SP) was dat met hem eens.

In de Eerste Kamer vormen PvdA en VVD een fors minderheidskabinet, met 30 van de 38 benodigde zetels. Ze zijn voor hun plannen afhankelijk van de steun van andere partijen. Zowel het CDA als de SP, met respectievelijk 11 en 8 zetels, kan het kabinet aan een meerderheid helpen. Ook met een combinatie van GroenLinks en D66 (samen 10 zetels) heeft het kabinet genoeg steun om wetten door te voeren.

PvdA-europarlementariër Thijs Berman herhaalde in de uitzending zijn onvrede over de bezuiniging van 1 miljard euro op ontwikkelingssamenwerking in het regeerakkoord. Hij vindt dat de Eerste Kamerfractie van zijn partij er alles aan moet doen om die bezuiniging van tafel te krijgen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden