CDA-icoon Hannie van Leeuwen (92) overleden

Oud-CDA-politica Hannie van Leeuwen spreekt de herdenkingsrede uit tijdens de herdenking in het Internationaal Perscentrum Nieuwspoort in 2015. Beeld ANP

CDA-politica Hannie van Leeuwen is gisteren op 92-jarige leeftijd overleden. Zij was jarenlang lid van de Tweede en Eerste Kamer en gold binnen de partij als ‘het sociale geweten’.

“Wat ik de nieuwe fractie wil meegeven is solidariteit te tonen met de zwakkeren in de samenleving”, zei ze nog in een CDA-film op 91-jarige leeftijd. De laatste keer dat zij echt van zich liet horen was bij de vorming van het kabinet van VVD en CDA in 2010, met gedoogsteun van de PVV. Van Leeuwen was fel gekant tegen samenwerking met die partij.

Haar lange staat van dienst en doorzettingsvermogen gaven haar veel gezag in de partij maar de samenwerking met de PVV wist zij niet te keren. Het CDA verlaten kwam echter geen seconde in haar op.

Van Leeuwen voelde zich verbonden en meende dat zij heel veel te danken had aan de ARP en later het CDA en dus bleef zij de partij trouw. “Zij hebben mij altijd genomen zoals ik was. Ik was de moeder van het CDA”, zei ze in Trouw. Bij de laatste verkiezingen voor de Tweede Kamer, vorig jaar, stond zij nog op de kandidatenlijst, als lijstduwer op plaats 50.

CDA-partijleider Sybrand Buma noemt haar overlijden een groot verlies: “Zij was gedreven, kordaat en strijdbaar, in het verzet en in de politiek. Tot het laatste moment bleef zij betrokken bij haar CDA.”

Van Leeuwen zag voor zichzelf een taak: “Dat iedereen naast zijn betaalde baan op vrijwillige basis moet meewerken aan de vormgeving van de maatschappij, in dienst van het Koninkrijk Gods, dat is gewoon je christelijke opdracht.”

In 1966 kwam Van Leeuwen in de Tweede Kamer voor de ARP. Zij bleef tot 1978 en had daarna verschillende maatschappelijke functies. In 1995 keerde zij terug als lid van de Eerste Kamer en bleef lid tot 2007.

Ze zei zes jaar geleden in deze krant: “Bij elkaar heb ik bijna twaalf jaar in de Tweede Kamer en twaalf jaar in de Eerste Kamer gezeten. Het was een hondenbaan, maar een prachtige hondenbaan.

Behalve Kamerlid was zij ook kort burgemeester in Nootdorp en Hazerswoude. 

Lees ook:

Hannie van Leeuwen (1926-2018) 'Macht is om te dienen, niet om te heersen'

‘Macht is om te dienen, niet om te heersen’, was de overtuiging van Hannie van Leeuwen (1926 - 2018). De oud-verzetsstrijder was 41 jaar actief in meerdere politieke functies. Ze was het sociale gezicht van het CDA.

Het interview met Hannie van Leeuwen uit 2012, de moeder van het CDA

Een afspraak maken met Hannie van Leeuwen, CDA-coryfee in ruste, blijkt voorwaar geen sinecure. De agenda van de 86-jarige staat nog altijd vol vergaderingen en spreekbeurten. Maar op een grijze vrijdagochtend is het zover, en zwaait de deur van haar serviceflat hartelijk open.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden