Interview

'CDA had teveel aandacht voor crisis, te weinig voor zaken als moraal'

Mirjam Sterk. Beeld ANP
Mirjam Sterk.Beeld ANP

Het CDA heeft de afgelopen tijd teveel gepraat over de economische crisis en de broodnodige hervormingen en te weinig aan typisch christelijke thema's als moraal, meent vertrekkend CDA-Kamerlid Mirjam Sterk.

Cyntha van Gorp

U verlaat de Kamer na de verkiezingen, waarom?

"Ik heb tien ontzettend mooie jaren in de Kamer gehad, waarin ik veel heb gedaan, geleerd en bereikt. Het moment is gekomen om mijn vleugels weer uit te slaan."

Voelde u zich gedwongen om u terug te trekken?

"Absoluut niet. Ik heb dit niet in een nacht besloten, al dacht ik wel dat ik nog tot 2015 de tijd zou hebben om deze afweging te maken. Ik ben nog jong, 39, en de politiek is niet de enige plek waar je je idealen kunt verwezenlijken."

U wilt ook plaats maken voor nieuw talent. Heeft het CDA nu niet meer behoefte aan zekerheid? De leden kozen tenslotte ook voor oudgediende Sybrand van Haersma Buma als lijsttrekker.

"Persoonlijk vind ik dat je bij elke verkiezing eenderde moet vernieuwen. Dat is bij de vorige verkiezingen te weinig gebeurd vanwege de slechte uitslag. De lijsttrekkersuitslag bewijst dat CDA-leden enerzijds kiezen voor continuïteit. Sybrand is gepokt en gemazeld.

"Anderzijds heeft Mona Keijzer ook credits gekregen. Ook van de kiezer, als je de opiniepeilingen moet geloven. Juist die combinatie van nieuwe en oude gezichten is goed in de campagne."

Toen u in 2002 Kamerlid werd, hadden de christelijke partijen samen bijna vijftig zetels. Inmiddels zijn dat er 28. Wat is er gebeurd?

"De traditionele religie speelt steeds minder nadrukkelijk een rol. Kijk maar hoe kerkgebouwen leeglopen en noodgedwongen sluiten. Partijen met een C in hun naam hebben daar last van."

Een tijdje terug speelde de discussie of het CDA niet afscheid moest nemen van die C.

"Religie op zich speelt nog wel een rol. Veel niet-christelijke mensen sturen hun kind naar een christelijke school. Mensen zijn niet alleen bezig met veiligheid en immigratie, maar ook met dingen als moraal. Daar praten wij toch makkelijker over dan bijvoorbeeld de VVD.

"Toch hebben we dat verhaal onvoldoende naar voren weten te brengen. Het ging vooral over de economische crisis en de hervormingen in de gezondheidszorg. Daar moeten we dus hard aan werken.

"Overigens worden de traditionele middenpartijen ook steeds kleiner. Mensen kiezen voor de flanken. We zijn er onvoldoende in geslaagd om een antwoord te vinden op de zaken waarmee mensen zitten. Dat reken ik mezelf ook aan.

"Mensen vragen zich af: wie ben ik nog in deze wereld? Dat is geen nieuwe discussie; eerst ging het over allochtonen, nu gaat het over Europa. We moeten er voor zorgen dat ze die stip op de horizon weer zien."

Hoe kijkt u terug op de samenwerking met de PVV?

"Dat was iets wat we moesten doen, al is het niet voor herhaling vatbaar. De PVV is geen betrouwbare partij gebleken."

Het gaat u dus niet om hun standpunten?

"Een groot deel van het regeerakkoord komt uit ons verkiezingsprogramma. Anderhalf jaar was de PVV een betrouwbare partner, maar toen het er echt om spande, toen we moesten voorkomen dat we afgewaardeerd werden in Europa, toen we moesten voorkomen dat mensen hun baan zouden verliezen, toen hebben ze de stekker eruit getrokken."

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden