CDA'ers op de bres voor asielkinderen

81lokale fracties:Beleid moet humaner

Het asielbeleid van demissionair minister Leers is niet humaan genoeg, vinden 81 lokale CDA-fracties. In brieven aan hun partijgenoten in de Tweede Kamer dringen ze aan op actie. Een verblijfsvergunning voor hier geboren en getogen asielkinderen moet de eerste stap zijn.

Op initiatief van CDA Heerlen schreven de fracties brieven naar de 21 CDA-Kamerleden met het verzoek de zogenoemde wortelingswet te steunen. Volgens die initiatiefwet van PvdA en ChristenUnie krijgen gezinnen met kinderen die door lange procedures langer dan acht jaar in Nederland verblijven (en hier 'geworteld' zijn) een verblijfsvergunning.

Elk Kamerlid is persoonlijk gevraagd 'deze zeer kwetsbare kinderen in het CDA-hart te sluiten'. De wortelingswet is volgens de Heerlense fractievoorzitter Charles Claessens een 'concrete invulling' van de stemming van het partijcongres afgelopen oktober, waar 85 procent van de CDA'ers voor een humaner asielbeleid pleitte.

Of de wet het in de Kamer haalt, lijkt af te hangen van de christendemocraten. Leers is fel tegen.

Er zijn fracties die niet aan de actie meedoen omdat ze dit landelijke politiek vinden. "Niet steekhoudend", zegt Claessens, "want juist op lokaal niveau krijgen we met deze problematiek te maken". Volgens Huub Reijnders, die Claessens namens het CDA Heerlen hielp met het initiatief, was er meer sympathie voor de actie. Velen zouden teruggeschrokken zijn na de oproep van het Haagse CDA om de eenheid te bewaren en de minister niet voor de voeten te lopen. "Wij zouden graag zien dat Leers morgen met een oplossing à la die initiatiefwet komt, zodat deze kinderen eindelijk op een 'veilige' manier aan hun ontwikkeling kunnen gaan werken", schrijven de 81.

Als de initiatiefwet niet meer voor de verkiezingen wordt behandeld, vragen de CDA'ers de Kamerleden erop toe te zien dat een 'duidelijke humane oplossing voor deze groep gewortelde kinderen' in het CDA-verkiezingsprogramma komt te staan.

"Het is niet alleen een politieke keus maar ook een moreel menselijke verplichting om vanuit naastenliefde dergelijke situaties op te lossen", licht Friso Douwstra, fractievoorzitter CDA Leeuwarden, zijn steun toe.

Het CDA in Aalsmeer: "Deze kinderen een kans geven hun leven in Nederland te vervolgen, dat is een appèl doen op de menselijke maat".

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden