CDA'ers leveren stellingen aan voor verkiezingsprogramma

discussie | Het CDA praat met de achterban, op weg naar het congres van begin 2017. 'Wij mobiliseren de kennis van de leden.'

"Jullie bekijken de politiek niet vanuit de leunstoel op de televisie, maar doen eraan mee", zegt partijleider Sybrand Buma aan het einde van de dag. "Vanaf vandaag is het verkiezingsprogramma van het CDA beter."

Hij geeft ook nog even een boodschap mee door de woordkeus van premier Mark Rutte te bekritiseren. De minister-president haalde afgelopen week uit naar Turks-Nederlandse jongeren die verslaggevers en agenten belagen. Buma: "'Tuig van de richel' en 'pleur op', dat zijn niet onze woorden. Gedraag je als je mininster-president wilt zijn."

Onder de stalen balken van de Kromhouthal, een voormalige fabrieksloods in Amsterdam-Noord, spraken zaterdag ongeveer duizend CDA'ers over de onderwerpen waarmee de partij in de campagne de boer op kan. In groepjes discussiëren de leden - zij vormen 'CDA1000' - over problemen en oplossingen. Ieder clubje mag één stelling aanleveren. Zo ontstaat een reeks standpunten, variërend van de introductie van een 'ouderbijslag' en meer verlofdagen voor jonge ouders tot een pleidooi voor steun aan verenigingen 'die sociale cohesie bevorderen'. Met een app kunnen de aanwezigen stemmen. De 15 stellingen met de meeste steun komen terug in het programma. De uitslag wordt deze week bekend.

In een groepje dat praat over 'waarden en traditie' is aan de orde hoe Nederland Nederland blijft als er vluchtelingen komen. Een 'leefbaar Nederland' ontstaat als mensen met elkaar in gesprek gaan, merkt Gerda ter Denge uit Losser op. De stelling luidt uiteindelijk, dat verschillen tussen mensen vaak worden overdreven: "Wat ons bindt, wordt vaak vergeten." Noureddine El Mansouri, raadslid in Zeist, ziet dat ook zo. Hij voelt zich thuis bij christelijke normen: "Kijk naar de overeenkomsten van diverse religies." Aan andere tafels wordt gesproken over 'zorg voor elkaar', 'een eerlijke economie' of 'familie en gezin'. Er zijn veel gewone leden, in plaats van gevestigd partijkader.

Jan van der Meijden is voorzitter van de afdeling Veendam-Wildervank. Hij ziet veel egoïsme: "Ik zie liever zorgzame mensen die het leven plezierig voor elkaar maken." Dat ook de VVD sinds een week hamert op normen en waarden deert hem niet: "Toenmalig CDA-premier Balkenende had het er tien jaar geleden al over. Het is fijn dat anderen het nu ook gaan zien."

undefined

Relatief dun pamflet

Veel tegendraadse opvattingen zijn in de oude fabrieksloods niet te horen. Voorzitter Ruth Peetoom: "Ik hoor nieuwe dingen maar ook stellingen die al met potlood in het programma staan dat nu wordt geschreven." Dat schrijven doet Wopke Hoekstra, een McKinsey-consultant en vice-fractievoorzitter in de Eerste Kamer. Het concept wordt in oktober bekend. Uiteindelijk kan ook het CDA-congres in januari er nog iets over zeggen. Nieuw is ook dat het een relatief dun pamflet wordt: meer visie, minder details.

Dat het CDA met de leden praat, is een les uit het verleden. Een commissie die het verkiezingsdebacle van 2010 onderzocht, concludeerde destijds dat de top van de partij te veel vanuit een ivoren toren opereerde. Dus ging Peetoom, aan het roer sinds 2011, door het land om de basis moed in te spreken. "Wij zijn op zoek naar een nieuwe vorm van partijdemocratie. We mobiliseren kennis en ervaring van de leden." Ze is niet bang dat het CDA zich minder kan onderscheiden als identiteit, normen en waarden, het belangrijkste thema wordt in de campagne. "Je hoort de VVD er nu over, maar het moet wel bij je passen. Bij het CDA is het authentiek."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden