CDA’ers joelen luid om verlies van PvdA

Van onze verslaggeefster

Als ook bij de zoveelste prognose weer duidelijk wordt dat het CDA de grootste blijft, is de spanning er in het overvolle Haagse Danstheater wel af. Het CDA blijft in het centrum van de macht en heeft de PvdA geklopt – om die hoofdprijs gaat het de CDA’ers.

De laatste dagen zat de schrik er bij het CDA toch nog in: zou de partij het voortouw kunnen blijven nemen?

Het gejoel over het verlies van de PvdA klinkt op de verkiezingsavond dan ook zo hard, dat het de CDA’ers ontgaat dat coalitiepartner VVD ook naar beneden keldert. Dat er met de liberalen geen kabinet valt te formeren, lijkt bij de honderden CDA’ers al ingecalculeerd.

„CDA en VVD, dat wil het volk niet”, concludeert aspirant-Kamerlid Olger van Dijk.

Met de PvdA regeren is nooit de eerste optie van Balkenende en de zijnen geweest, maar als het kan dan moet het, zegt Amsterdammer Peter Ruys, een actieve CDA’er.

Ruys: ,,Het zal even doorbijten zijn, ze moeten maar even goed uitslapen en dan fris aan de slag om er het beste van te maken.’’

De ouders van Balkenende, ook aanwezig in het Danstheater, horen ondertussen alles onbewogen aan. „Het is mooi als hij wint, maar als hij niet wint is het ook goed”, zegt zijn moeder, mevrouw Balkenende-Sandee. ,,Jan Peter gaat er ook ontspannen mee om.’’

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden