CDA’ers geven Buma een duwtje richting Klaver

Enkele tientallen VVD’ers en CDA’ers lieten het 'groene geluid' horen. Beeld Bart Zuidervaart
Enkele tientallen VVD’ers en CDA’ers lieten het 'groene geluid' horen.Beeld Bart Zuidervaart

De Christendemocraten zijn bezorgd over het ontbreken van een ‘groen geluid’. Daarom verzamelden ze zich vanmiddag bij de Tweede Kamer.

Demonstreren zit niet in het DNA van VVD’ers en CDA’ers. Ze staan er wat onwennig bij, op een pleintje naast de Tweede Kamer. Maar hun boodschap, geprojecteerd op een groot spandoek, is deze donderdagmiddag glashelder: ‘Laat het klimaat niet aan Greenpeace over’.

Ludiek

Het mag eigenlijk geen demonstratie heten. Een ludieke betoging is het, georganiseerd door de milieuorganisatie. Joris Wijnhoven van Greenpeace zei eerder: “Spontaan zal groen-rechts niet op de barricade klimmen, dus bieden wij ze graag de helpende hand.”

Ongeveer dertig mensen zijn er op af gekomen, voornamelijk CDA’ers, een enkele VVD’er. Arend van de Belt, ‘slapend, maar betrokken CDA-lid’, zegt: “Ik mis het groene geluid bij onze partijleider.” Zijn boodschap voor Sybrand Buma: “Hij heeft een duwtje nodig richting GroenLinks.”

Buma onder druk

Een kleine twee maanden na de verkiezingen onderhandelen vier partijen nog altijd in alle beslotenheid over een nieuw kabinet. Juist deze ochtend zorgde CDA’er Herman Wijffels voor de eerste rimpeling: In het AD beweerde de oud-informateur dat Buma de formatie frustreert omdat hij ‘dwars blijft liggen op klimaat’. Wijffels over Buma: “Die man heeft helemaal niets met het duurzaamheidsvraagstuk. Desnoods moeten VVD, D66 en GroenLinks maar doorgaan zonder het CDA.”

Dat Buma niet staat te juichen bij de klimaatplannen van Jesse Klaver, is algemeen bekend. In de campagne zei de CDA-leider: “De dagdromen van Klaver zijn nachtmerries voor de Nederlanders. Alles wat je in de winkel koopt, wordt duurder. Van vlees en vis, tot bloemen en de verpakkingen waarin dat allemaal zit. Je betaalt je straks ongans met zo’n grachtengordellinks programma.”

De andere onderhandelaars bezwoeren donderdag dat het verhaal van Wijffels, iemand die ver van de formatie afstaat, opgeklopt is. D66-leider Alexander Pechtold: “Ik herken me daar niet in.” Halbe Zijlstra (VVD): “Ik heb veel verhalen in kranten gezien en daar klopt erg weinig van.”

Rentmeesterschap

De partijen blijven uitstralen dat de onderhandelingen kans van slagen hebben. De demonstrerende CDA’ers zijn er niet geheel gerust op. Hans van Ek, voorzitter van de afdeling Teylingen, zegt: “Het rentmeesterschap is nota bene een van de pijlers van het CDA. Buma moet deze bijeenkomst zien als een aanmoediging om een duurzaam en groen regeerakkoord te willen sluiten. Het bedrijfsleven loopt voorop met klimaatmaatregelen. Nu is de tijd rijp. Wie zijn wij om tegen te stribbelen?”

Ellen Verkoelen, vice-voorzitter van de CDA-Statenfractie in Zuid-Holland, moet erkennen dat ‘de markt harder loopt dan de politiek’. Haar boodschap voor de onderhandelaars: zorg dat ‘we olie niet meer uit Verweggistan halen’. “We regelen zelf die schone energie wel, uit onze eigen achtertuin.” Over de formatie zegt ze: “Laat je niet teveel wijsmaken door wat er in kranten staat. Het komt helemaal goed.”

Smetje op de betoging was het wegblijven van CDA-Tweede Kamerlid Agnes Mulder. Zij had beloofd de boodschap van haar partijgenoten aan te horen, maar zegde op het laatste moment af. Te druk, aldus Mulder.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden