CDA'ers en VVD'ers de straat op voor het klimaat

In de groene CDA-jassen die ze al aan hadden tijdens de verkiezingscampagne en met witte VVD- sjaals om de nek staan ze over een paar weken op het Plein in Den Haag. Je ziet ze niet zo vaak demonstreren, christen-democraten en liberalen, maar nu gaan zij zich roeren. En dat over een onderwerp dat bij vooraanstaande VVD'ers en CDA'ers geen prioriteit heeft: het tegengaan van de klimaatverandering.


In de formatie ligt het klimaat als een belangrijk thema op tafel. Sommige leden van VVD en CDA vinden dat hun partijen beter hun best moeten doen. "Er schort nog wel wat aan", zegt Klaasjan de Jong, voorzitter van het Duurzaamheidsberaad, een groep CDA-leden die 'de lat wat hoger wil leggen'. Partijleider Sybrand Buma kreeg een brief van De Jong, raadslid en ex-wethouder in Zoetermeer, waarin hij de CDA-onderhandelaars aanmoedigt 'een stapje extra te zetten'.


Enige tientallen VVD'ers en CDA'ers worden verwacht op de ludieke demonstratie op 11 mei. Drijvende kracht is overigens niet het Duurzaamheidsberaad of de evenknie van de VVD. De motor achter het oploopje is Greenpeace. Het leek de milieuactiegroep een leuk idee dit keer geen voorspelbare voorstanders van bestrijding van klimaatverandering bij elkaar te halen, maar liberalen en christen-democraten.


Een groot evenement hoeft het wat Greenpeace betreft niet per se te worden. Prominente leden zijn ook niet nodig. Het moet een signaal zijn aan de onderhandelaars van VVD en CDA, Mark Rutte en Sybrand Buma, die proberen met D66 en GroenLinks een nieuw kabinet te smeden. Via de site van de organisatie kunnen burgers de formatiepartijen oproepen milieumaatregelen te nemen. Van de 30.000 adhesiebetuigingen komen 'vele honderden specifiek van CDA- en VVD-kiezers', aldus Greenpeace.


De Verdieping


Hoe groen wil het CDA het land doorgeven?


deVerdieping

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden