CDA'ers berusten in overleg PVV

den haag – Hier en daar wordt dreigend gezwaaid met een partijlidmaatschap, maar de meeste lokale CDA’ers lijken te berusten in samenwerking met de PVV. „We moeten onze verantwoordelijkheid nemen”, zo klinkt het nu in de achterban.

Hoe anders was dat bijna twee maanden geleden, vlak na de Tweede Kamerverkiezingen, toen toenmalig informateur Rosenthal een kabinet van VVD, PVV en CDA onderzocht. CDA-fractievoorzitter Verhagen wilde niets van die optie weten en weigerde met Rutte (VVD) en Wilders (PVV) om de tafel te gaan.

„Ons past bescheidenheid”, herhaalde hij keer op keer, tot instemming van zijn achterban. Lokale CDA’ers gruwden van de gedachte aan samenwerking met de PVV. „Het verschil met de PVV is dusdanig groot, bijvoorbeeld op religieus gebied, dat we een pas op de plaats moeten maken”, zei Piet Hofman, vicevoorzitter van de CDA-afdeling Hellendoorn, half juni in Trouw.

Inmiddels is die pas op de plaats gemaakt, vindt hij. „Als er op geen enkele andere wijze een basis voor een kabinet te vinden is, denk ik dat het goed is dat er gesprekken plaatsvinden.” Voor raadslid Jan-Hein Beers uit Den Bosch is samenwerking met de PVV evenmin de eerste keus. „Maar kijkend naar de ontwikkelingen: er moet toch een regering komen.” Hofman concludeert: „Voorzichtig aftasten of de PVV voldoende wil opschuiven, daar kun je moeilijk ’nee’ tegen zeggen”, zegt hij, doelend op de door Verhagen gestelde randvoorwaarden.

De CDA-fractievoorzitter wilde namelijk nog vóór de onderhandelingen zouden beginnen de zekerheid dat Wilders niet zou beginnen over zaken als etnische registratie, een koranverbod of een ’kopvoddentaks’. Ook eiste Verhagen dat de vrijheid van godsdienst voor moslims gewaarborgd zou blijven. Nu er echter onderhandeld gaat worden over een minderheidskabinet met gedoogsteun van de PVV, zegt de CDA-leider de verschillen tussen hem en Wilders te accepteren.

Jeroen van Velzen, voorzitter van de CDA-jongeren, noemt dit minderheidskabinet ’de enige mogelijke optie’ geredeneerd vanuit het landsbelang. „Voor de partij is het minder. Wel is het winst dat door de opstelling van het CDA de rechtstaat en de vrijheid van godsdienst overeind zijn gebleven.”

Jan Bolscher, voorzitter van de afdeling Enschede, wil niets weten van samenwerking met de PVV. „Ik stap uit het CDA als de partij serieus gaat onderhandelen met de PVV”, waarschuwt hij. „Onze opvattingen en ons wereldbeeld zijn op geen enkele manier te verenigen met die van de PVV. Zo’n kabinet is echt een horrorscenario.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden