CDA: Er is niets mis met loonverschil tussen leraren

Salarisverschillen tussen leraren met dezelfde ervaring zijn 'heel positief', vindt CDA-Kamerlid Michel Rog. Maar zijn SP-collega Jasper van Dijk meent dat scholen 'op een dwaalspoor' zitten als zij schaarse leraren die het vak wiskunde of natuurkunde kunnen geven beter belonen.

De vakbond Leraren in Actie signaleerde zaterdag in Trouw onvrede op scholen over de ongelijkheid. "Je kunt het marktwerking noemen, maar het is ook oneerlijk ten opzichte van die aardrijkskundeleraar die al twintig jaar ervaring heeft en die nieuwkomers in het vak wegwijs moet maken", aldus voorzitter Peter Althuizen. Scholen hebben meer ruimte, gaf de VO-raad aan. "Ze kunnen kijken naar hoe goed iemand is en ook naar: aan welke vakken hebben we behoefte?"

Kamerlid Rog ziet de verschillen als 'een positieve ontwikkeling'. "Op die manier kunnen scholen toch schaarse leraren aantrekken. Hogere salarissen voor leraren die een bepaald vak geven, maakt dat vakgebied ook aantrekkelijk voor anderen. Als die zich daarin gaan bekwamen verdwijnt op een gegeven moment het tekort. Onder het kabinet-Balkenende IV is er extra geld beschikbaar gekomen om het beroep aantrekkelijk te maken en de kwaliteit van leraren te verbeteren. Ik ben blij dat scholen dit geld nu ook gebruiken om docenten te werven."

Volgens Kamerlid Van Dijk (SP) moet het vak aantrekkelijker worden gemaakt voor alle leraren. Door betere arbeidsvoorwaarden en kleinere klassen. Door sommige leraren beter te belonen dan andere ontstaat in zijn ogen 'onnodige verdeeldheid'. "De ene groep krijgt het beter en het andere deel blijft duidelijk achter."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden