CDA en SP hebben hoge eisen bij gesprekken bezuinigingspakket

Minister Jeroen Dijsselbloem (L) van Financien tijdens het gesprek met CDA-fractieleider Sybrand van Haersma Buma. De minister maakt een rondgang langs fractievoorzitters om met hen te bespreken hoe kabinet en de Tweede Kamer ervoor kunnen zorgen dat Nederland eind april een begroting op hoofdlijnen indient bij de Europese Commissie in Brussel. Beeld ANP

Het CDA en de SP willen praten met het kabinet over de bezuinigingsplannen, maar stellen hierbij hoge eisen. Dit zeiden CDA-leider Sybrand Buma en SP-leider Emile Roemer vandaag in Buitenhof.

Omdat het kabinet geen meerderheid heeft in de Eerste Kamer zijn onderhandelingen met de oppositie nodig om de bezuinigingsvoorstellen te bekrachtigen. Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën zei dat het kabinet bereid is het regeerakkoord 'aan te vullen', als fracties bereid zijn 'constructief mee te praten'.

Roemer zegt drie dingen te hebben meegegeven aan Dijsselbloem: de bezuinigingen op zorg en sociale zekerheid moeten van tafel en er moet een deltaplan komen om een impuls aan de economie te geven. 'Bijna alle experts zijn het erover eens: in deze tijden moet je niet bezuinigen. De overheid moet anti-cyclisch bewegen en met de partijen praten over de investeringsagenda. Maar het kabinet blijft doof en blind', zegt Roemer.

Buma zegt dat het CDA bereid is over alles te praten, maar niet over belastingverhogingen. 'Het kan anders dan dit en vooral zonder lastenverhoging. De kern van het plan moet zijn om werk en vertrouwen terug te brengen. Het perspectief moet zijn om uit de crisis te komen'. Buma vindt dat de coalitie eerst eens met 'de stofkam door eigen politieke wensen' moet gaan. 'Het CDA heeft heel vaak meegedaan met compromissen die alleen leken te gaan om het compromis, daar denk ik achteraf van dat het beter had gekund.'

Met het CDA is wel te praten over de nullijn in de zorg. 'Het is een lijn die ik snap', zei Buma. Het kabinet wil dat de nullijn in de zorg vrijwillig wordt ingevoerd voor een periode van 2,5 jaar. Roemer zei niets te willen weten van de nullijn in de zorg. Het is volgens hem dramatisch voor het consumentenvertrouwen en de binnenlandse bestedingen.

Het kabinet wil volgend jaar 4,5 miljard extra bezuinigen door het bevriezen van de salarissen bij de (semi-)overheid en het niet-indexeren van belastingschijven. Ook op het Rijk, de provincies en gemeenten wordt gekort. Een aangekondigde lastenverlichting voor het bedrijfsleven wordt geschrapt. Daar staat tegenover dat de bouw met 500 miljoen wordt gestimuleerd en de laagste inkomens met 300 miljoen worden gecompenseerd. Het pakket is nodig om het begrotingstekort in 2014 binnen de Europese norm van 3 procent te houden. De tijdsdruk is groot: op 1 mei wil de EU de Nederlandse plannen voor 2014 in de brievenbus hebben.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden