CDA en SP eisen uitleg geurmeting

Kamerleden: Gemeenten moeten over goed rekenmodel beschikken om milieuvergunningen te beoordelen

Hebben Brabantse veehouders ten onrechte een milieuvergunning gekregen? Het CDA en de SP willen zo snel mogelijk duidelijkheid van staatssecretaris Wilma Mansveld van milieu (PvdA). De provincie Noord-Brabant schreef gisteren aan het ministerie van infrastructuur en milieu dat er al jaren verkeerde rekenmodellen worden gebruikt om de geuroverlast van veebedrijven te berekenen. Sommige bedrijven kregen daardoor ten onrechte een vergunning, anderen juist niet, meent de provincie. Het ministerie stelt dat de rekenregels in 2010 zijn geëvalueerd en dat deze Brabantse problemen toen niet aan het licht zijn gekomen.

Kamerlid Jaco Geurts (CDA) wil dat de staatssecretaris in de eerstkomende commissievergadering op 14 mei opheldering verschaft. "Een proactief kabinet moet laten zien welke oplossingen worden ondernomen."

SP-Kamerlid Henk van Gerven vindt dat gemeenten goede handvatten moeten hebben om de vergunningen van veebedrijven te beoordelen. "Niet alles hoeft vanuit Den Haag geregeld te worden, maar dan moet de lokale overheid wel over goede criteria beschikken."

Daarnaast zou de geuroverlast opgeteld moeten worden als veebedrijven dicht bij elkaar staan. Nu worden de bedrijven nog afzonderlijk gemeten. Van Gerven: "Het is duidelijk dat de groei van de intensieve veehouderij uit de hand is gelopen. Het vraagt een lange adem dat weer te veranderen."

Omdat veel gemeenten op basis van het rekenmodel milieuvergunningen verlenen, kunnen de gevolgen groot zijn. CDA'er Geurts: "Veel boeren hebben vergunningsbeslissingen aangevochten tot bij de Raad van State. De vraag of die beslissingen overeind blijven, maakt boeren en omwonenden onzeker."

Gemeenten gebruiken sinds 2007 een vereenvoudigde versie van het 'geurmodel' om tijd en kosten te besparen. Het Brabantse onderzoek is het eerste signaal dat dit model onbetrouwbaar zou zijn, zegt een woordvoerster van staatssecretaris Mansveld.

"Na de evaluatie uit 2010 volgde wel een update waarmee we het vereenvoudigde model zo dicht mogelijk op het complexe model wilden laten aansluiten". Nu overlegt het ministerie met provincie en de gemeenten over een oplossing.

Onderzoeksorganisatie ZonMw en de Gezondheidsraad waarschuwden eerder voor de gezondheidsrisico's van geuroverlast, zo haalt de provincie aan in haar brief: "De intensivering van agrarische bedrijven en de toegenomen bevolkingsdichtheid in landelijke gebieden zorgen voor steeds meer klachten over stank." Volgens de Gezondheidsraad is het hoog tijd de wetgeving en handhaving op dit gebied wetenschappelijk steviger te funderen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden