CDA en PvdA voelen niets voor verkorting WW

Een werkzoekende in een vestiging van UWV Werkbedrijf in Rotterdam. (ANP)

Regeringspartijen CDA en PvdA voelen niets voor een verkorting van de duur van een WW-uitkering. Volgens Tweede Kamerleden Eddy van Hijum (CDA) en Roos Vermeij (PvdA) is het „te simpel" en „te gemakkelijk" om te denken dat ouderen langer aan het werk blijven als ze minder rechten voor een werkloosheidsuitkering kunnen opbouwen.

Dat hebben Van Hijum en Vermeij donderdag gezegd in reactie op het nieuwjaarsartikel van de hoogste ambtenaar Chris Buijink van het ministerie van Economische Zaken in het economenvakblad ESB.

Buijink noemt het verhogen van de AOW-leeftijd van 65 naar 67 jaar een stap in de goede richting. Maar is het volgens hem niet genoeg om mensen langer aan het werk te houden. Het recht op WW moet in zijn ogen ook bekort worden, omdat het nu nog te aantrekkelijk zou zijn om ouder personeel via de uitkering vervroegd uit te laten treden.

Vermeij wees erop dat in 2006 de maximale WW-duur al is ingekort van vijf jaar naar drie jaar en twee maanden. Van Hijum stelt ook dat afgelopen jaar de WW is aangescherpt voor langdurig werklozen. Mensen die langer dan een jaar WW ontvangen, kunnen nu verplicht worden elke baan te accepteren, ook al ligt die onder hun kennisniveau en wordt die slechter betaald dan de uitkering.

Volgens CDA en PvdA is vooral een cultuuromslag op de arbeidsmarkt nodig om ouderen meer aan het werk te krijgen. De regeringspartijen betogen al enige tijd dat werkgevers meer moeten investeren in de kennis en inzetbaarheid van hun personeel op de langere termijn. Nu zou er nauwelijks geïnvesteerd worden in de scholing van oudere werknemers.

Verder hebben CDA en PvdA al eerder laten weten dat ze overwegen werkgevers en vakbonden medeverantwoordelijk te maken voor de uitvoering van de WW. Op die manier zouden sociale partners (financieel) meer geprikkeld worden om werkloosheid te voorkomen en om werklozen zo snel mogelijk weer aan de slag te krijgen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden