CDA en PvdA rouwen niet om Llink

De regeringspartijen CDA en PvdA steunen minister Ronald Plasterk (Media) in zijn besluit om de nieuwe omroepen WNL en Powned toe te laten tot het publieke bestel en de idealistische omroep Llink eruit te zetten.

De Tweede Kamerleden Joop Atsma (CDA) en Martijn van Dam (PvdA) stellen dat Llink het door een financiële en organisatorische janboel voor zichzelf heeft verpest. „Er was ook geen toegevoegde waarde”, aldus Atsma.

Beiden zijn benieuwd hoe het WNL en PowNed zal vergaan als publieke omroep. „Allebei hebben ze een uitgesproken mening, dus dat wordt spannend”, zei Atsma. Volgens Van Dam is het nu aan de twee nieuwkomers om te laten zien dat ze een ’rechts’ geluid beter kunnen vertolken dan bestaande omroepen als TROS en AVRO die dat al proberen.

GroenLinks teleurgesteld

Oppositiepartij GroenLinks is teleurgesteld dat met het intrekken van de zendmachtiging van Llink de aandacht voor klimaat, milieu en duurzaamheid dreigt te verdwijnen. Het Kamerlid Mariko Peters begrijpt Plasterk niet als hij Llink een gebrek aan toegevoegde waarde verwijt.

De VVD verwelkomt de komst van WNL en PowNed, en verwacht dat de verscheidenheid binnen de publieke omroep hierdoor alleen maar toeneemt. VVD-Kamerlid Johan Remkes vindt dat verantwoordelijke commissies overtuigend duidelijk hebben gemaakt dat Llink haar ambities van jaren geleden niet heeft waargemaakt.

Llink wil onderzoek

Llink weigert zich ondertussen bij het besluit neer te leggen. De aspirant-omroep is van mening dat het besluit op onzorgvuldige wijze tot stand is gekomen en verlangt een onafhankelijk onderzoek, liet omroepdirecteur Karlien de Ruijter woensdag weten.

„Llink heeft 153.000 leden. Zij hebben bij een afwijzing recht op een grondige en degelijke analyse van onze volledige programmering. Die heeft echter nooit plaatsgevonden”, zegt De Ruijter. Volgens de minister heeft Llink zijn eigen doelstellingen onvoldoende waargemaakt in de afgelopen vijf jaar, onder meer op het gebied van crossmedia. Plasterk rept volgens De Ruijter met geen woord over Llinks belangrijkste doelstelling: aandacht vragen voor duurzaamheid.

Tevens heeft de minister twijfels bij de stabiliteit van de omroeporganisatie op basis van financiële en managementproblemen uit het verleden. Dit maakt echter wettelijk gezien geen deel uit van de beoordeling van een aspirant-omroep, stelt De Ruijter. Ze benadrukt dat Llink de afgelopen drie kwartalen binnen de begroting is gebleven.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden