CDA en D66 willen het kinderpardon versoepelen

Presentator Tim Hofman en Nemr haalden ruim 250.000 handtekeningen op voor het verruimen van het kinderpardon. Beeld ANP
Presentator Tim Hofman en Nemr haalden ruim 250.000 handtekeningen op voor het verruimen van het kinderpardon.Beeld ANP

CDA en D66 willen een versoepeling van de regels rond het kinderpardon. De partijen pleiten ervoor dat het pardon ruimer wordt toegepast, waardoor meer asielkinderen en hun ouders in aanmerking komen voor een verblijfsvergunning. Met dit plan zijn drie van de vier partijen binnen de coalitie met de VVD voor een versoepeling.

Nu valt ongeveer 92 procent van alle asielkinderen en hun ouders buiten het kinderpardon. Dat aantal kan volgens CDA en D66 fors omlaag, schrijft het AD. Samen met de ChristenUnie (CU) zijn nu drie van de vier partijen binnen de coalitie met de VVD voor een versoepeling. Bij de vorming van de regering waren D66 en CU al voorstander van verruiming. Het CDA blijkt nu van mening veranderd.

In een plan aan staatssecretaris Mark Harbers van asiel stellen de partijen voor het 'meewerkcriterium’ te veranderen in een ‘tegenwerkcriterium'. Als een gezin dan een afspraak met de immigratiedienst mist, is hun asielaanvraag niet meteen van tafel. Dat is nu wel het geval. “Zo straf je niet dat kind dat een keer een afspraak mist, maar ouders die moedwillig asielprocedures stapelen en traineren’’, zegt CDA-Tweede Kamerlid Madeleine van Toorenburg tegen de krant. 

Naast een verandering van het ‘meewerkcriterium’ willen CDA en D66 ook dat de naar schatting vierhonderd zaken van kinderen die tot nu toe buiten het kinderpardon vielen, opnieuw worden bekeken. 

Tot slot stellen de partijen voor asielverzoeken van kinderen met gezinnen met voorrang te behandelen. Na afwijzing door de rechter moet direct een helder ‘vertrekplan’ worden opgesteld. “Het gaat erom schrijnende gevallen in de toekomst te voorkomen,” aldus D66-Tweede Kamerlid Maarten Groothuizen.

Overstag

Bij de vorming van de regering waren D66 en CU al voorstander van verruiming van het kinderpardon. De christendemocraten hielden de boot af, maar ze zijn nu overstag. “Het is niet houdbaar wat er nu gebeurt’', aldus CDA-kamerlid Madeleine van Toorenburg in een interview met de NOS. “Het CDA is tot een ander inzicht gekomen door kritiek van het Europese Hof van Justitie. Ook zeggen deskundigen dat het niet goed gaat met deze kinderen omdat ze hersenschade oplopen van de stress die ze krijgen van de dreigende uitzetting. Ook komt het te vaak voor dat de kinderen uiteindelijk toch niet vertrekken. Dat kan zo niet langer.’'

De ChristenUnie is blij met de stap. De partij is altijd voor verdere verruiming geweest, benadrukt CU-Kamerlid Joël Voordewind. “Dat we daarin vandaag bijval krijgen van het CDA, is goed nieuws. Het gesprek hierover gaan wij - in het belang van al die kinderen die al jaren in onzekerheid leven - natuurlijk graag aan.’’

Oppositiepartij PvdA wil snel zekerheid voor betrokkenen nu drie van de vier regeringspartijen streven naar verruiming van het kinderpardon. PvdA-leider Lodewijk Asscher wil dat de Tweede Kamer zich volgende week over de kwestie uitspreekt.

Regeerakkoord

Regeringspartij VVD verwacht dat haar coalitiepartners zich aan het regeerakkoord houden, hoewel zij nu alle drie pleiten voor een ruimer kinderpardon. “Het staat iedereen vrij om na te denken. Wij gaan er vanuit dat de afspraken uit het regeerakkoord worden gerespecteerd’', laat VVD-Kamerlid Malik Azmani weten.

In het regeerakkoord is vastgelegd dat de regeling voor langdurig in Nederland verblijvende kinderen (het kinderpardon) in haar huidige vorm gehandhaafd blijft.

De discussie over versoepeling laaide de afgelopen tijd mede op door presentator en actievoerder Tim Hofman, die ruim een kwart miljoen handtekeningen verzamelde om de Tweede Kamer te bewegen een ruimer kinderpardon door te voeren. Hij wil dat vierhonderd kinderen die al jaren in Nederland wonen hier mogen blijven.

Lees ook:

Advocaat Lili en Howick: Een kinderpardon is het mooiste cadeau dat het CDA de natie kan geven

Na een veelbewogen jaar is de rust bij Lili en Howick weer enigszins teruggekeerd, zegt advocaat Flip Schüller. Nu rest hun nog één vraag: waar blijft mama?

Lokale VVD-fracties zien een ruimer kinderpardon wél zitten

De druk om 400 in Nederland gewortelde kinderen te laten blijven neemt toe. Lokale VVD’ers stemmen soms tegen de partijlijn in.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden