CDA en CU: NOS te stellig over in brand gestoken koptische kerk

Beeld van het verslag van Lex Runderkamp. Beeld
Beeld van het verslag van Lex Runderkamp.

De Tweede-Kamerfracties van het CDA en de ChristenUnie hebben vandaag schriftelijk vragen gesteld aan minister Rosenthal van Buitenlandse Zaken over het verslag van de NOS over een in brand gestoken kerk in het Egyptische El Marinab. De fracties zijn van mening dat de reportage in het NOS-journaal stelliger is dan op basis van het feitenmateriaal had gekund en dat daardoor de spanningen in Egypte nodeloos zijn opgelopen.

Emma van der Wateren

In het NOS-journaal van zaterdag 26 november werd de suggestie gewekt dat niet de moslims, maar de kopten zelf in september hun kerk in brand hadden gestoken. Verslaggever Lex Runderkamp liet hierover de Islamitische buurtbewoner Abdallah Ali aan het woord. Volgens hem belden, juist toen de moslims het vuur wilden doven, de kopten de politie en gaven hen de schuld van de brand. Het incident in El Marinab leidde een week later tot hevige protesten in Cairo waarbij tientallen doden vielen.

'We gaan er eigenlijk allemaal blindelings vanuit dat de moslims dat (de brandstichting, red) gedaan hebben, maar er zijn echt sterke aanwijzingen dat iedereen - ook de internationale gemeenschap - reageert op verkeerde feiten, zo besloot Runderkamp zijn reportage. Na de reportage verschenen op Twitter al berichten dat Runderkamp zich had laten inpakken door de complottheorieën die in Egypte zulke vruchtbare grond vinden. Historicus Jan Dirk Snel dook dieper in de zaak en kwam na onderzoek op internet al snel tot de conclusie dat Runderkamps verhaal rammelde.

Rectificatie
Kamerleden van het CDA en CristenUnie hebben nu om opheldering gevraagd bij minister Rosenthal. Zij vragen de minister om de uitslag van onderzoeken naar de oorzaak van de brand. De Kamerleden wijzen erop dat een radicale Islamitische krant gisteren op haar voorpagina heeft gezet dat de kopten de brand gesticht hebben. Hierbij wordt de NOS als enige bron genoemd.

De reportage in het NOS-journaal is volgens de fracties stelliger dan op basis van het feitenmateriaal had gekund. Daardoor zouden de spanningen in Egypte nodeloos zijn opgelopen. De NOS moet volgens de fracties overgaan tot rectificatie als blijkt dat de berichtgeving aantoonbaar onjuist is.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden