CDA eist 200 miljoen euro extra voor Justitie

Partijvoorzitter Ruth Peetoom en fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma tijdens het najaarscongres van het CDA in Utrecht.Beeld ANP

Bij de begroting van Veiligheid en Justitie moet volgend jaar "minimaal" 200 miljoen euro extra bij. Gebeurt dit niet, dan zal het CDA tegen de begroting in de Eerste Kamer stemmen, waarschuwde CDA-leider Sybrand van Haersma Buma zaterdag in Utrecht op het najaarscongres van de christendemocraten.

Het kabinet heeft inmiddels rond de 100 miljoen bij elkaar gevonden om de gaten in de justitiebegroting te dichten. Justitieminister Ard van der Steur overlegt met partijen in de Tweede Kamer over de kwestie.

Volgens Buma gaat het kabinet "volstrekt onverantwoordelijk" om met de veiligheid, en moet het budget van Veiligheid en Justitie daarom met "minimaal" 200 miljoen euro worden verhoogd.

"Zo niet, dan zal het kabinet tegen de muur van Elco Brinkman en zijn fractie oplopen", benadrukte Buma tegenover zijn partijgenoten. Brinkman leidt het CDA in de Senaat.

De coalitie van VVD en PvdA is afhankelijk van de oppositie voor een meerderheid in de Eerste Kamer. Beide regeringspartijen bezetten hier maar 21 van 75 zetels.

Het CDA wil ook meer aanpassingen in het belastingplan, maar hier speelt Buma het spel niet zo hard. Hij wil dat er meer geld wordt vrijgemaakt voor ouderen en mensen met een inkomen. Hij "hoopt" er echt uit te komen, zei Buma.

De vluchtelingenproblematiek stond centraal in zijn toespraak. Hij benadrukte dat vluchtelingen hier tijdelijk zijn en na afloop van een oorlog of crisis moeten terugkeren naar hun eigen land om dat weer op te bouwen.

"De logica voor de toekomst is tijdelijk opvang en dan weer terug." Hij vindt het niet logisch dat vluchtelingen na vijf jaar een verblijfsstatus krijgen.

Ook vindt Buma dat grensbewaking een zaak van Europa moet worden. "Griekenland kan het niet, Italië kan het niet. Gezamenlijk kunnen we het wel." Om dit mogelijk te maken moet de EU volgens hem zijn geld herschikken en bijvoorbeeld hiervoor ontwikkelingsgeld vrijmaken.

Ook moet Nederland volgens Buma zijn ontwikkelingssamenwerking meer gaan richten op de crisisregio rond Europa. Dat laatste betekent dat hulp voor bijvoorbeeld Myanmar naar Libië of Jordanië moet gaan, aldus de CDA-leider.

Hij herhaalde opnieuw "nooit" meer met de PVV van Geert Wilders in een kabinet te willen zitten. "Wilders heeft een puinhoop van het regeren gemaakt." Daarvoor werd hij door het publiek beloond met het langste applaus tijdens zijn speech.

Fractievoorzitter Buma en oud-premier Jan Peter Balkenende tijdens het CDA-congres.Beeld anp
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden