CDA-draai over kinderpardon brengt dag van hoop in de Haagse Bethelkapel

Kerkdienst in de Bethelkapel, met tweede van links de Armeense Hayarpi Tamrazyan.  Beeld ANP
Kerkdienst in de Bethelkapel, met tweede van links de Armeense Hayarpi Tamrazyan.Beeld ANP

Dag 86 van het kerkasiel voor het Armeense gezin Tamrazyan is een dag van hoop. Het nieuws dat nu ook het CDA een ruimhartiger kinderpardon wil, dringt in de vroege ochtend door tot de gelovigen in de Haagse Bethelkapel. De viering wordt op dat moment verzorgd door de voorganger en leden van de English Reformed Church uit Amsterdam.

Bij het aanbreken van de dag vieren ze samen het heilig avondmaal, en in de uren die daarop volgen wordt het steeds drukker in de kapel. Vrijwilligers die zich in de afgelopen maanden voor het kerkasiel hebben ingezet komen naar het kerkgebouw om het hoopvolle nieuws met elkaar te delen. Een van hen neemt taart mee.

“Er is veel vrolijkheid hier”, vertelt Derk Stegeman, predikant en coördinator van de onafgebroken kerkdienst. Die dienst moet voorkomen dat het uitgeprocedeerde gezin Tamrazyan het land wordt uitgezet. Het gezin – vader, moeder, drie kinderen, van wie er inmiddels twee meerderjarig zijn – bivakkeert sinds 26 oktober in een ruimte boven de Bethelkapel. In de kapel wordt 24 uur per dag gezongen, gebeden, gepreekt, gemediteerd: zolang er een kerkdienst gaande is kan de vreemdelingendienst het pand niet zomaar binnenvallen.

Hoopvol

“Maar naast die vrolijkheid is er ook spanning”, gaat Stegeman verder. “Wat gaat er nu gebeuren? Het is heel goed en groot nieuws dat het CDA in beweging komt. Maar we moeten nog zien hoe dit politiek gaat uitpakken. En wat het voor dit gezin gaat betekenen. Velen – onder wie juristen – hebben in de afgelopen maanden tegen ons gezegd: als er één familie binnen het kinderpardon zou moeten vallen, dan is het deze familie wel. Als de versoepeling van het pardon erdoor komt, dan kan het niet anders dan dat de familie Tamrazyan eindelijk te horen krijgt dat hun toekomst in Nederland ligt.”

Inmiddels hebben meer dan 800 voorgangers uit het hele land bijgedragen aan de non-stop-kerkdienst. Soms zat er een handjevol bezoekers in de kapel, soms zat-ie stampvol. De kerkdienst is inmiddels door zoon 11.000 mensen bezocht. In afwachting van de ontwikkelingen gaat de kerkdienst gewoon door. Dat kost weinig moeite: het rooster vult zich haast vanzelf.

“Het gezin Tamrazyan is heel erg dankbaar voor al die inzet”, vertelt vrijwilliger Esther van Dijken. Ze spreekt namens het gezin: dat heeft aangegeven vandaag liever niet met de pers te praten. “Het is een hoopvolle dag voor ze. Ze zien het als een nieuwe stap vooruit. Dat geeft kracht. Het kerkasiel duurt inmiddels bijna drie maanden. Dat is heel mooi, maar is het ook zwaar. De kinderen willen gewoon hun leven leiden: studie, school, voetballen met vriendjes, de dingen die ze al die negen jaar dat ze al in Nederland zijn gewoon hebben kunnen doen en waar ze nu zo naar verlangen.”

Lees ook:

CDA verandert van mening over kinderpardon: ‘De situatie is onhoudbaar’

CDA-Tweede Kamerlid Madeleine van Toorenburg spreekt over ‘een veranderd inzicht’. De regeringspartij was altijd voorstander van een sober kinderpardon, met strenge eisen aan asielzoekers en hun kinderen. Maar het CDA wil de regels alsnog versoepelen, vertelt Van Toorenburg.

Ook 's nachts draagt de predikant een toga

Dag en nacht gaat de kerkdienst in de Haagse Bethelkapel door. Trouw was een nacht lang bij de viering. ‘Toen we begonnen wisten we dat het een kerkdienst van de lange adem zou worden, dat we hier weken, zo niet maanden kunnen zitten. We maken ons geen illusies. Het kan eindigen met busjes voor de deur van de Dienst Terugkeer en Vertrek, het kan eindigen omdat we de kerkdienst niet meer kunnen voorzetten. Maar dat was geen reden om het niet te doen.’

CDA en D66 willen het kinderpardon versoepelen

CDA en D66 willen een versoepeling van de regels rond het kinderpardon. De partijen pleiten ervoor dat het pardon ruimer wordt toegepast, waardoor meer asielkinderen en hun ouders in aanmerking komen voor een verblijfsvergunning. Met dit plan zijn drie van de vier partijen binnen de coalitie met de VVD voor een versoepeling.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden