Update

CDA-congres: Verhagen mist teamspirit in partij

Maxime Verhagen zaterdag op het Voorjaarscongres van het CDA in Den Haag. Beeld anp
Maxime Verhagen zaterdag op het Voorjaarscongres van het CDA in Den Haag.Beeld anp

"We moeten ons echt afvragen: wat is de winst van negatieve uitspraken over elkaar?," zei Verhagen zaterdag tijdens het voorjaarscongres van het CDA. Het congres staat in het teken van de verkiezing van een nieuwe partijvoorzitter en partijvernieuwing na de vele verkiezingsnederlagen van de afgelopen tijd.

Verhagen zei de teamspirit bij het CDA de afgelopen tijd wel eens te missen. "Laten we het voorbeeld van de voetballers volgen: elkaar stevig de waarheid zeggen kan altijd, maar wel in de kleedkamer. Op het veld staan we schouder aan schouder, vormen we een eenheid en komen we voor elkaar op. En ik zeg u: dan gaan we winnen ook", aldus Verhagen.

Wel toonde de vicepremier zich ingenomen met de opkomst van de leden op het congres en dat CDA'ers zich kandidaat hebben gesteld voor het partijvoorzitterschap in een moeilijke tijd voor de partij. Hij wees er ook op dat overal in het land informele clubjes, denktanks en andere groepen ontstaan - zoals het zogenoemde Slangenburgberaad - die werken aan een christendemocratische agenda voor de toekomst.
Met die kennis en betrokkenheid toont het CDA volgens Verhagen aan dat het fundament heeft. "De afgelopen tijd heb ik er eigenlijk nooit aan getwijfeld dat we - van links tot rechts - er wel bovenop zouden komen", stelde hij.

Jan Peter Balkenende-award
Het CDA heeft Jan Peter Balkenende in het zonnetje gezet door een jaarlijkse prijs naar hem te vernoemen. De Jan Peter Balkenende-award zal jaarlijks worden uitgereikt aan een jongere die een bijzondere bijdrage heeft geleverd aan de ontwikkeling van het christendemocratisch gedachtegoed.

De bedoeling is dat Balkenende jaarlijks met het partijbestuur, het Wetenschappelijk Instituut van het CDA en de jongerenafdeling CDJA bekijkt wie de prijs krijgt en op welke wijze deze wordt ingevuld. "Op deze manier wil de partij je hartelijk bedanken voor al het werk dat je voor de christendemocratie heb verricht'', aldus waarnemend partijvoorzitter Liesbeth Spies.

Spies bedankte Balkenende niet alleen voor de tijd waarin hij premier en partijleider was, maar ook voor de jaren daarvoor. Toen zat hij bij het Wetenschappelijk Instituut en in de Tweede Kamer.

Passend Onderwijs
De christendemocraten verzetten zich tegen de huidige kabinetsplannen om te bezuinigen op het passend onderwijs. Tijdens het congres hebben de leden een resolutie aangenomen, waarin wordt gevraagd de ingreep te verzachten voor deze groep van kwetsbare leerlingen. Fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma van het CDA in de Tweede Kamer hield de leden voor dat er nog altijd 3,4 miljard euro naar het passend onderwijs gaat. Hij waarschuwde dat de 300 miljoen euro aan bezuinigingen dan elders gezocht moeten worden en daar ook pijn doen.

Wel zei Van Haersma Buma gerustgesteld te zijn dat in het voorstel van de leden de noodzaak om het stelsel van het passend onderwijs te hervormen wordt onderschreven. Volgens hem worden nu veel te veel leerlingen onnodig 'een stempel opgeplakt'.

Verantwoordelijk CDA-minister Marja van Bijsterveldt van Onderwijs wees erop dat ze wel het bezuinigingspakket moet uitvoeren dat in het regeerakkoord staat van het minderheidskabinet van VVD en CDA met gedoogsteun van PVV. De bewindsvrouw is nog in overleg met scholen en andere betrokkenen over een zorgvuldige uitvoering van de plannen.

Het is de bedoeling dat in de loop van 2012 de plannen worden doorgevoerd. Direct vanaf het begin moet al een groot deel van de bezuinigingen binnengehaald worden om in 2013 uit te komen op een jaarlijkse besparing van 300 miljoen euro. Van Bijsterveldt zei te begrijpen dat mensen zich hierover zorgen maken, maar het alternatief is volgens haar dat ze ergens anders moet bezuinigen en dat het daar dan ook pijn doet.

De onderwijsvakbond AOb reageerde verheugd op het aannemen van de resolutie. "We hopen dat de minister de wens van dit congres niet gaat negeren."

Animal cops
Een resolutie op het congres stelt dat het aantal van vijfhonderd dierenpolitieagenten, zoals afgesproken door het minderheidskabinet van VVD en CDA met gedoogpartner PVV, veel te hoog is, zolang niet is uitgezocht hoeveel agenten er nodig zijn en wat ze moeten gaan doen. De resolutie werd ondanks een negatief advies van het partijbestuur en van de fractievoorzitter toch aangenomen.

De animal cops kwamen in het kabinetsbeleid op aandringen van de PVV van Geert Wilders. Een meerderheid van de Kamer heeft er mee ingestemd, ook al is nog niet duidelijk wat de precieze taken worden en hoe ze geselecteerd zullen worden.

Groene gezinnen
Het CDA heeft twee reoluties aangenomen om gezinnen met kinderen en mensen die groen en duurzaam consumeren meer te bevoordelen in het belastingregime.

De jongerenafdeling CDJA betoogde dat het gezin de hoeksteen van de samenleving vormt en dat huishoudens met kinderen de maatschappij vitaal houden. Daar hebben volgens de CDA-jongeren ook mensen zonder kinderen baat bij.

Van Haersma Buma sprak van twee hele belangrijke voorstellen, omdat het gaat om fiscale ondersteunen en er niet weer nieuwe subsidies in het leven worden geroepen. "Als je een gezin sticht en groen gaat leven, ben je straks volgens deze resoluties wel heel goedkoop uit." (ANP)

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden