Update

CDA buigt zich vanavond over keuze voor lijsttrekker

De top van het CDA op het laatste congresBeeld ANP

Het partijbestuur van het CDA komt vanavond in Utrecht bijeen om een besluit te nemen over de wijze waarop er een nieuwe lijsttrekker moet komen. Op tafel ligt een aantal opties die enkele weken geleden al werd besproken door het bestuur van de christendemocraten.

'Het voorwerk is al gedaan. Toen ging het nog om de kandidaatstelling voor 2015 maar door de val van het kabinet is alles in een stroomversnelling gekomen', zei een woordvoerder van het partijbestuur. Het gezelschap woensdag bestaat naast het dagelijks bestuur onder andere uit provinciale CDA-bestuurders, de voorzitter van de CDA-jongeren en de fractievoorzitters van de Eerste en Tweede Kamer.

Het kader van het CDA is verdeeld over mogelijke interne verkiezingen. Voorheen droeg het partijbestuur zelf een lijsttrekker voor die door het congres werd bekrachtigd. De afgelopen tijd gaan er in de partij veel stemmen op om de CDA-leden uit verschillende kandidaten te laten kiezen. Zo pleitten vicepremier Maxime Verhagen, minister Marja van Bijsterveldt en de CDA-jongeren voor interne verkiezingen. Partijvoorzitter Ruth Peetoom liet onlangs nog weten daarover twijfels te hebben.

Binnen het CDA is de afgelopen dagen weer druk uitgeoefend op de populaire minister van Financiën Jan Kees de Jager om zich toch te kandideren. 'Ik ben niet beschikbaar; daarin is niks veranderd', zei De Jager vandaag. Eerder gaven ook Verhagen en oud-minister Camiel Eurlings al duidelijk aan dat zij niet beschikbaar zijn.

Staatssecretaris Henk Bleker heeft eerder gezegd alleen te willen als er geen goede kandidaat naar voren komt. Namen die nu worden genoemd als mogelijke kandidaten zijn die van fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma, minister Liesbeth Spies (Binnenlandse Zaken) en minister Marja van Bijsterveldt (Onderwijs).

 
Ik ben niet beschikbaar; daarin is niks veranderd
Minister Jan Kees de Jager
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden