CDA blokkeert wet orgaandonatie

Van te voren wist D66-Kamerlid Pia Dijkstra dat haar wetsvoorstel voor een nieuw systeem van orgaandonatie het moeilijk zou krijgen in de Tweede Kamer. De steun was vanaf het begin wankel. Alles hing af van de CDA-fractie, die vele malen haar aarzelingen verwoordde over het plan om alle Nederlanders automatisch donor te maken.

Het pleit is beslecht: de nieuwe wet komt er niet. De CDA-fractie zal tegen de nieuwe wet stemmen en daardoor is er geen meerderheid. De partij houdt te veel aarzeling. Alleen de progressieve fracties in de Kamer steunen nog Dijkstra's voorstel voor 'actieve donor-registratie'.

"We hebben het zeer zorgvuldig en uitgebreid bestudeerd", zei woordvoerder Hanke Bruins Slot. "We zien hoeveel mensen lang en soms vergeefs op een orgaan wachten. Maar we houden te veel bezwaren." De fractie vindt de wet 'een inbreuk op de onaantastbaarheid van het lichaam', maar is vooral tegen op pragmatische gronden. De fractie betwijfelt of het plan echt meer donoren oplevert dan het huidige systeem, en is bang dat kwetsbare groepen donor worden zonder dat bedoeld te hebben. Zoals mensen met een verstandelijke beperking of wilsonbekwamen.

Volgens D66 is het wetsvoorstel de enige manier om een einde te maken aan de situatie dat Nederland veel minder orgaandonoren telt dan andere landen, met wachtlijsten als gevolg. Jaarlijks overlijden 150 mensen die wachten op een nieuwe nier, lever, long of een ander orgaan.

Dijkstra reageerde teleurgesteld. "Ik weet dat dit een moeilijke afweging is, maar de achterban van het CDA is voorstander, en het CDA-congres pleitte voor dit nieuwe donorsysteem.'' Dijkstra verwijst naar het grote maatschappelijke draagvlak: "Zeven op de tien Nederlanders willen aan het nieuwe systeem meewerken, blijkt telkens uit peilingen."

In het plan zouden alle Nederlanders ouder dan 18 jaar, in een register moeten vastleggen of zij na hun dood orgaandonor willen zijn of niet. Wie geen keuze maakt, is automatisch donor. Veel Europese landen kennen dit systeem al.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden