CDA bespreekt toekomst Omtzigt

null Beeld ANP
Beeld ANP

Het CDA gaat zich morgen beraden op de vraag of Pieter Omtzigt kan aanblijven als Kamerlid. Partijleider Sybrand Buma zei vandaag dat de zaak in de fractie zal worden besproken, ook gaat hij met Omtzigt in gesprek.

Buma zei vandaag dat Omtzigt een 'fout heeft gemaakt die heel serieus is'. De partijleider zei 'enkele dagen nodig te hebben' om te bekijken of Omtzigt verder kan als Kamerlid en MH17-woordvoerder.

CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt (43) raakte dit weekend in opspraak nadat hij volgens NRC Handelsblad een Oekraïense nep-getuige heeft laten spreken op een bijeenkomst voor nabestaanden van de MH17-ramp. Omtzigt gaf toe 'onzorgvuldig' te zijn geweest in zijn bemoeienis.

CDA-leider Buma wil zorgvuldigheid betrachten. Omtzigt heeft volgens hem het recht om zijn kant van het verhaal te vertellen. "Ik ben ervan overtuigd dat Omtzigt maar één doel heeft: de waarheid boven tafel krijgen over de toedracht van de ramp. Het is goed dat hij meteen zijn onzorgvuldigheid heeft toegegeven. Ik wil precies weten wat er gebeurd is", zei Buma zojuist tegen media na het coalitieoverleg

Reputatieschade

Weinig politieke kwesties zijn gevoeliger dan het onderzoek naar het neerschieten van de MH17. Bijna driehonderd mensen kwamen om bij de ramp, terwijl een rechtszaak tegen de daders ook na ruim drie jaar nog steeds ver weg is, mede doordat desinformatie en propaganda het onderzoek bemoeilijken. Uitgerekend op dit dossier heeft de nieuwe coalitie van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie al in de eerste weken een probleem. Omtzigts reputatie is geschaad, een coalitie die steunt op 76 zetels komt zo direct in de gevarenzone.

De tekst gaat verder onder de tweet.

Bij een lezing waar veel nabestaanden van de MH17-ramp aanwezig waren, zou Omtzigt een Oekraïense man hebben geholpen om als ‘ooggetuige’ van de ramp de publiciteit te zoeken, terwijl de man dat niet was. De man had een verhaal dat haaks stond op de uitkomsten van de officiële onderzoeken naar de toedracht van de ramp, door de Onderzoeksraad voor Veiligheid en het internationale Joint Investigation Team (JIT). De Oekraïner zou banden hebben met pro-Russische rebellen.

Per sms

Gevoelig is vooral dat het CDA-Kamerlid de ‘ooggetuige’ souffleerde per sms wat hij moest zeggen op de bijeenkomst. ‘Ik zag de slachtoffers’, suggereerde het CDA-Kamerlid als spreektekst. De man was echter tijdens de ramp niet in de buurt. Ook adviseerde Omtzigt de Oekraïner te vragen waarom hij ‘niet niet als getuige wordt erkend’. Dat wekte de suggestie dat de officiële MH17-onderzoekers niet hebben willen luisteren naar pro-Russische getuigen. Volgens NRC was de man al wel als getuige gehoord.

Dat juist Omtzigt een uitglijder moet toegeven over MH17, is pijnlijk voor CDA-leider Sybrand Buma. Het kabinet steunt maar op een wankele 76 zetels in de Tweede Kamer. Van tevoren gold één CDA-Kamerlid als een ‘risicofactor’: de eigenzinnige Omtzigt. In de eerste weken van de coalitie wordt dat nu al realiteit. Was de ‘pitbullmentaliteit’ van het Twentse Kamerlid in de oppositiejaren nog een troef, in de coalitie kan CDA-fractievoorzitter Buma zich niet permitteren dat een Kamerlid, wie dan ook, voor gedoe zorgt.

Het komt ook de verstandhouding tussen CDA en VVD niet ten goede. Premier Rutte ergerde zich de afgelopen jaren groen en geel aan de vele kritische vragen van CDA’er Omtzigt over het MH17-onderzoek. Dit voorjaar sneerde Rutte nog: “Wil hij er een politiek nummertje van blijven maken, of wil hij dat we ooit tot een afsluiting komen en hopelijk tot een veroordeling van die schoften?” Maar ook Rutte zit er nu niet op te wachten dat de CDA’er nu moet opstappen of zijn portefeuille moet opgeven. Dat zou geen fraaie start zijn voor de coalitie. De oppositie hield zich dit weekeinde nog stil, afwachtend hoe het CDA zich zal verdedigen.

MH17 staat deze week niet op de agenda van de Tweede Kamer. Het geeft ook CDA-fractievoorzitter Buma misschien even respijt.

Reactie nabestaanden

CDA-Kamerlid Omtzigt heeft heel veel uit te leggen, zo zegt Evert van Zijtveld, voorzitter van Stichting Vliegramp MH17. Nabestaanden van de ramp waren buitengewoon verwonderd toen zij zaterdagmorgen het nieuws rond het Kamerlid vernamen.

“Als wat NRC heeft gepubliceerd waar is, dan vinden we dat heel erg kwalijk”, zegt Van Zijtveld, die bij de ramp twee kinderen en zijn schoonouders verloor. Dan is Omtzigt volgens hem zeer onnadenkend met de belangen van nabestaanden omgesprongen.

“Omtzigt heeft nu heel summier gereageerd, maar dat is voor ons niet voldoende, want het zijn nogal wat feiten die de krant naar boven haalt. Wij nemen dit hoog op, maar wij vinden ook dat de heer Omtzigt het recht heeft zich te verdedigen. Wij kijken uit naar zijn kant van het verhaal.”

Omtzigt: Een op informatie beluste Kamer-pitbull

CDA’er Pieter Omtzigt (43) bijt zich het liefst als een ‘pitbull’ vast in gevoelige politieke kwesties. Vorig jaar ontving hij de Prinsjesprijs, de onderscheiding voor het Kamerlid dat het gezag van het parlement heeft versterkt. De jury prees hem omdat hij ‘niet rust voordat hij alle informatie heeft van het kabinet’.

Vanuit de oppositie maakte Pieter Omtzigt het Rutte geregeld moeilijk als het ging over de afhandeling van de MH17-ramp. De premier verweet hem vorig jaar nog ‘een politiek nummertje’ te maken van de ramp.

Zelf vindt de CDA’er dat hij ‘alleen wil dat alles rond MH17 goed wordt uitgezocht’. Sinds de MH17-ramp stelt hij zich op als aanjager die met kritische vragen de onderste steen boven wil krijgen. Hij laat daarbij geen detail onbesproken. Zo had hij twijfel of de KLM wel boven Oekraïne had moeten vliegen. Omtzigt: “De onderzoeksraad kreeg pas een memo over de veiligheid van het luchtruim boven Oekraïne toen ik er vijf keer vragen over had gesteld”.

Hij maakte het premier Rutte soms knap moeilijk, omdat veel vragen juist het optreden van de regering zelf betroffen. Omtzigt eiste vorig jaar van het kabinet eerherstel voor hoogleraar George Maat, die betrokken was geweest bij de identificatie van de slachtoffers. De patholoog werd door het kabinet bekritiseerd, maar een onafhankelijk onderzoek pleitte hem vrij. Minister van justitie Ard van der Steur kwam door het spervuur van vragen van Pieter Omtzigt in grote moeilijkheden.

Binnen de CDA-fractie kan het Twentse Kamerlid veel speelruimte opeisen. Hij is met 98.000 voorkeurstemmen gekozen en stond vierde op de lijst. Thierry Baudet van Forum voor Democratie stelde zelfs voor Pieter Omtzigt premier te maken, vanwege zijn dwarse houding. Toen het CDA ging regeren, beloofde Omtzigt dat hij zijn stijl niet zal veranderen. “Als Kamerlid controleer ik de regering. Is mijn grondwettelijke taak, zowel in de oppositie als in de coalitie.”

Omtzigt stelde in de Kamer kritische vragen over allerlei onderwerpen, van pensioenen tot Europees noodgeld voor Griekenland. Hij nam andere Kamerleden mee op reis naar het Midden-Oosten om ter plekke te horen over de vervolging van christenen daar (zijn vrouw is een in Nederland opgegroeide Syrisch-Orthodoxe christen). Hij zit sinds 2004 in de Raad van Europa, een Europees adviesorgaan. Ook daar maakte hij zijn pitbull-reputatie direct waar. Omtzigt kaartte corruptie aan van collega-raadsleden, die zich door de omstreden regering van Azerbeidzjan flink lieten fêteren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden