Review

CD-ROMS VOOR KINDEREN

Als ouders over hun eerste computerbarrière heen zijn ('is dat nou wel goed voor ze, gaan ze geen rare vechtspelletjes doen, ik heb liever dat ze buiten spelen'), krijgen ze een ander vraagstuk voor de kiezen. Welke cd-roms zijn verantwoord, waar leren ze nog wat van, en waar koop je ze eigenlijk?

Oudere kinderen hebben bij vriendjes al lang gezien welke cd-roms vet, cool dan wel gaaf zijn. Jongere kinderen en hun ouders zijn wat minder op de hoogte van wat er op de markt is. De brochure Whizzkid Multimedia zet voor hen de betere cd-roms die tot en met eind januari zijn uitgebracht, op een rij. De 'rommel', waarvan er minstens evenveel verkrijgbaar is, is buiten beschouwing gelaten. Jammer genoeg komt de lijst maar een keer per jaar uit, waardoor de nieuwste titels niet zijn opgenomen. Whizzkid is een uitgave van de Boekhandels Groep Nederland, waar de betere Nederlandse boekwinkels bij zijn aangesloten. Die boekwinkels hebben een uitgebreide cd-rom-afdeling.

In de brochure staan de computerspelletjes per leeftijdsgroep gerangschikt. De eerste categorie is tot 3 jaar, met de uitgemolken titels als Sesamstraat, Nijntje en Teletubbies. Hopen dat die piepkleine vingertjes niet bloedig verstrikt raken in het toetsenbord. Daarna zijn de categorieën ingedeeld vanaf 3 jaar, 6 jaar, 8 jaar, 10 jaar en vanaf 12 jaar. Er zit verrassend veel educatief materiaal bij. Ouders die graag hebben dat de kinderen muziek maken, bijbel lezen, knutselen, tekenen, of een brief schrijven naar oma, komen allemaal aan hun trekken, want ouderwetse handenarbeid kan tegenwoordig gewoon met de computer. Ze kunnen ook striptekenen of taalspelletjes doen en een van de meest favoriete cd-roms voor kinderen is er een met de brave titel 'Ik hou van rekenen.'

De brochure is verkrijgbaar bij de volgende boekhandels: Broese Utrecht, Academische Boekhandel Maastricht, Dekker Nijmegen, Arnhem en Sittard, Donner Rotterdam, Gianotten Tilburg en Breda, Kooyker Leiden, Scheltema Amsterdam, Scholtens Groningen, Van Piere Eindhoven en Verwijs in Den Haag.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden