CBS: sancties raken duizenden Nederlandse banen

De gevolgen van de Russische boycot zijn al merkbaar op de veiling. Beeld anp
De gevolgen van de Russische boycot zijn al merkbaar op de veiling.Beeld anp

Door de boycot van goederen naar Rusland worden duizenden banen geraakt. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag gemeld. Daarnaast gaan de sancties Nederland 300 miljoen euro kosten. In de gehele Europese Unie raakt de boycot ongeveer 130.000 banen, schat het economisch bureau van ING.

redactie

De exportwaarde van de boycotgoederen naar Rusland bedroeg vorig jaar ruim 500 miljoen euro. Nederland verdiende hier ongeveer 300 miljoen euro aan. Dat komt doordat er voor 200 miljoen aan goederen en diensten nodig waren uit het buitenland voor deze export.

Vorig jaar waren er volgens het statistiekbureau ongeveer 5000 banen verbonden aan de directe export van de goederen naar Rusland die nu worden geboycot.

'Kwekers kochten bijvoorbeeld Chinese zonnepanelen om elektriciteit mee op te wekken voor hun productie. Ook werden sommige exportgoederen, zoals ananas, eerst in het buitenland gekocht en daarna met een kleine marge doorverkocht', aldus het CBS.

Wanneer ook de indirecte handel met Rusland (via andere landen), wordt meegerekend, komen de cijfers hoger uit. Maar daarover zijn geen harde gegevens bekend. Alleen voor de export via de Baltische staten kan het CBS een inschatting maken. Estland, Letland en Litouwen produceren amper tomaten, paprika's of druiven maar exporteren ze wel. De handel in boycotproducten via deze weg leverde Nederland vorig jaar nog eens 300 miljoen euro en 5000 banen op.

Het zijn niet alleen tuinders en boeren die door de boycot worden geraakt, aldus het statistiekbureau. Ook transporteurs, groothandels en bijvoorbeeld accountancybureaus of uitzendbureaus zullen nu hun inkomsten zien teruglopen.

Het CBS stelt verder dat de boycot meer effecten kan hebben dan het verlies van de afzetmarkt. De betrokken bedrijven kunnen bijvoorbeeld last krijgen van dalende prijzen doordat er veel extra aanbod is vanuit andere landen die ook geboycot worden. Ook kan een bedrijf failliet gaan als het een fors deel van de omzet verliest, waarmee dan meer werkgelegenheid verdwijnt dan er in 2013 aan de export van boycotgoederen naar Rusland verbonden was.

ING heeft becijferd dat de sancties op jaarbasis in directe en indirecte zin 6,7 miljard euro aan schade kunnen opleveren, waarvan 937 miljoen in Nederland.

Een kaart met het Russische wegennet bij een Twents transportbedrijf. Beeld anp
Een kaart met het Russische wegennet bij een Twents transportbedrijf.Beeld anp
null Beeld ANP
Beeld ANP
null Beeld ANP
Beeld ANP

Extra sancties
Rusland dreigt meer sancties door te voeren als westerse landen nieuwe economische maatregelen treffen. Dat zei een woordvoerder van president Poetin vandaag.

'Verschillende opties worden uitgewerkt. We hebben herhaaldelijk gezegd dat Rusland geen voorstander is van sancties en we hebben dit niet geïnitieerd. Maar in het geval dat onze partners doorgaan met de niet constructieve en zelfs destructieve praktijken, volgen aanvullende maatregelen', aldus de zegsman.

De omvang van de nieuwe Russische sancties hangt volgens hem af van de maatregelen die westerse landen in de toekomst doorvoeren. Anderhalve week geleden verbood Rusland de invoer van onder meer vis, gevogelte, zuivelproducten en groenten uit alle 28 lidstaten van de Europese Unie, Australië, de Verenigde Staten, Noorwegen en Canada. Dat was een reactie op de sancties van die landen tegen Rusland wegens de houding van Moskou in het conflict in Oekraïne.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden