CBS-onderzoek: Bijna 3 procent kinderen heeft autisme

Een hulpverlener neemt een test af bij een meisje. (archief) Beeld ANP XTRA
Een hulpverlener neemt een test af bij een meisje. (archief)Beeld ANP XTRA

Bijna 3 procent van de Nederlandse kinderen heeft volgens hun ouders autisme of een daaraan verwante stoornis, in totaal zo'n 43.000  kinderen in de leeftijd van 4 tot 12 jaar. Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau van de Statistiek (CBS), dat ouders vroeg of hun kinderen één van deze stoornissen hadden.

redactie internet

Het is het eerste onderzoek naar autisme en aanverwante aandoeningen als het syndroom van Asperger of pdd-nos, onder Nederlanders. Eerdere onderzoeken waren vaak schattingen. Het hoeft in dit CBS-onderzoek echter niet om echte medische diagnoses te gaan, want het is gebaseerd op onderzoek onder ouders.

Autisme-expert Hilde Geurts plaats vraagtekens bij het door het CBS gevonden getal van bijna 3 procent. "Ik kan me niet voorstellen dat dit klopt", zegt Geurts, bijzonder hoogleraar autisme aan de Universiteit van Amsterdam. "Uit internationaal onderzoek blijkt dat autisme en aanverwante aandoeningen bij ongeveer 62 op de tienduizend kinderen voorkomen, dus minder dan 1 procent."

Opvallend is dat autisme en het syndroom van Asperger en pdd-nos meer voorkomen onder kinderen in de leeftijd van 10 tot 12 jaar. Volgens ouders heeft zelfs 7 procent van de jongens en 3,5 procent van de meisjes in deze leeftijdsgroep een van deze aandoeningen. Mogelijk komt dit doordat de diagnose autisme pas op latere leeftijd wordt gesteld.

Ook meldden veel ouders dat hun kinderen autisme en ADHD hebben, merkten de onderzoekers. Het CBS vond dat van de kinderen met autisme 26 procent ADHD-symptomen heeft, tegenover 2 procent bij kinderen zonder autisme. Die combinatie komt inderdaad vaker voor, zegt ook autisme-expert Geurts. "Uit meer onderzoeken is al gebleken dat er een genetische overlap lijkt te zijn tussen autisme en ADHD", aldus de hoogleraar.

Recent is ook duidelijk geworden dat autisme meer een jongensaandoening is. Volgens een team van Zwitserse en Amerikaanse genetici heeft dit te maken met de verschillen in DNA tussen jongens en meisjes. De hersenen van jongens zijn gevoeliger voor genetische afwijkingen die autisme veroorzaken. Meisjes moeten veel meer van deze afwijkingen hebben dan jongens voordat autisme zich openbaart.

Dit gegeven is ook terug te zien in de resultaten van het CBS-onderzoek: jongens hebben vaker autisme dan meisjes. Jongens worden er ook vaker voor behandeld. In de leeftijdscategorie van 10 tot 12 jaar wordt 4 procent van de jongens behandeld, tegen 1 procent van de meisjes.

Lang niet alle kinderen worden behandeld voor hun autisme. In 2011 kregen rond de 26.000 kinderen tussen 4 en 12 jaar een behandeling wegens autisme of een aanverwante stoornis.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden