CBS: koopwoningen duurder, vooral in Amsterdam

De prijs van het aantal koopwoningen stijgt. Beeld ANP
De prijs van het aantal koopwoningen stijgt.Beeld ANP

De verkoop van huizen stijgt spectaculair, en dat is te zien in de huizenprijzen. Koopwoningen waren in juni 2,6 procent duurder dan een jaar eerder, blijkt uit gegevens van het CBS en het Kadaster. Mensen die een huis willen kopen in Amsterdam zijn het slechtst af. Daar is de prijsstijging het grootst.

Redactie

De prijzen voor huizen zijn inmiddels al ruim een jaar hoger ten opzichte van een jaar eerder. Het bedrag dat moet worden neergeteld voor een huis is nu inmiddels 5 procent hoger dan het dieptepunt in de huizencrisis in 2013.

Toch zijn de huizenprijzen nog lang niet op het niveau van 2008, toen de huizen het duurst waren. Een koophuis nu is net zo duur als in 2003, becijferde het CBS. Om naar het niveau van 2008 te groeien moeten de prijzen nog 18 procent stijgen, aldus het CBS.

Ondanks de stijging is 2015 een goed jaar voor de makelaar. In juni werden ruim 15000 huizen verkocht, een stijging van ruim 34 procent ten opzichte van een jaar eerder. Over heel 2015 zijn vooralsnog bijna 20 procent meer huizen van eigenaar verwisseld. De verlaging van de koopsom om in aanmerking te komen voor een hypotheek zorgde voor 8 procent van de verkochte huizen.

In Noord-Holland hebben nieuwe huizenbezitters relatief gezien het meest meer moeten neertellen voor hun stulpje, namelijk 5,4 procent. Inwoners van de hoofdstad moesten zelfs 8,1 procent extra bijleggen ten opzichte van een jaar eerder. Utrecht volgt met 5,3 procent, Den Haag met 4,3 procent en in Rotterdam steeg de huizenprijs met 3,3 procent.

Vooralsnog is Overijssel de plek waar de huizenprijs ongeveer stabiel bleef. Met een stijging van 0,7 procent loopt het te betalen bedrag niet al te hard op.

Een makelaar in een huis in Den Haag Beeld anp
Een makelaar in een huis in Den HaagBeeld anp
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden