CBS: economische krimp in bijna alle provincies

De Nederlandse economie als geheel kromp in het afgelopen jaar met 0,8 procent.Beeld ANP XTRA

Bijna alle provincies kampten in 2013 met economische teruggang. Groningen was de enige provincie met economische groei dankzij een toename van de aardgaswinning. Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag bekend.

De Nederlandse economie als geheel kromp in het afgelopen jaar met 0,8 procent. Deze laagconjunctuur trof sommige provincies echter harder dan andere. Zo krompen de economieën van Overijssel en Limburg het hardst, terwijl Flevoland, Zeeland en Noord-Holland in 2013 minder zwaar werden getroffen, aldus het statistiekbureau.

In de drie noordelijke provincies liet de delfstoffenwinning een forse groei zien. Deze bedroeg in Groningen 8 procent. Exclusief de winning van aardgas kende Groningen net als alle andere provincies een economische krimp (1,2 procent). Inclusief de aardgaswinning was er echter sprake van een groei van 2,7 procent. In de twee andere noordelijke provincies was de bijdrage van de delfstoffenwinning ook positief, maar minder groot.

Verschil provincies
De verschillen in economische groei tussen provincies en grote steden hangen sterk samen met de aard van de bedrijvigheid in de verschillende regio's. Zo profiteerde de provincie Flevoland van gunstige ontwikkelingen in de industrie. De krimp in deze regio bleef beperkt tot 0,6 procent.

Noord-Holland (met een krimp van 0,7 procent) werd gesteund door stijgende omzetten van bedrijven in de verhuur en handel in onroerend goed. De aanzienlijke chemische industrie in Zeeland vertoonde in 2013 een lichte groei wat de krimp in deze regio iets dempte (-0,7 procent). In Overijssel had de chemische industrie juist te kampen met tegenwind door een teruglopende vraag. Deze daling droeg bij aan een krimp van 1,6 procent van de Overijsselse economie.

Van de vier grote steden werd Amsterdam (-0,7 procent) het minst getroffen door de laagconjunctuur en Rotterdam het meest (-1,3 procent). Amsterdam had dit te danken aan groei van de luchtvaart en bijbehorende dienstverlening op Schiphol. Rotterdam had te kampen met een terugval in delen van de industrie, zoals de aardolieraffinage en petrochemie.

Consumptie
Tegelijkertijd is ook de consumptie van Nederlandse huishoudens gedaald. De huishoudens hebben in februari 1,2 procent minder uitgegeven aan goederen en diensten dan dezelfde maand een jaar eerder. In januari gaven ze 1,7 procent minder uit, aldus het CBS.

De daling werd vooral veroorzaakt door het zachte weer, waardoor huishoudens veel minder gas verbruikten voor het verwarmen van hun woning. De consumptie aan goederen, waar gas onder valt, daalde in februari met 11,2 procent. Consumenten beknibbelden in februari 0,3 procent op voedings- en genotmiddelen. Aan duurzame goederen, zoals tv's en meubelen, gaven ze wel meer uit (4,4 procent).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden