CBR verkort aanvraag rijexamen

(Novum) - Het aanvragen van een rijexamen kan nog dit jaar in één dag. Nu moeten kandidaten minimaal acht dagen van tevoren worden aangemeld. Met ingang van 1 oktober worden de papieren aanvragen voor rijexamens vervangen door een digitale versie op een zakcomputer. Dat laat het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) maandag weten.

Ook de papieren uitslagformulieren van het examen worden vervangen door een digitale beoordeling. Het beoordelingsformulier wordt opgeslagen in een algemeen systeem, waartoe ook de gemeente toegang heeft. "Nu moet iemand die is geslaagd met een verklaring van rijvaardigheid naar het gemeentehuis", legt CBR-woordvoerder Wilma Noordmans uit. "Vanaf 1 oktober hoeft dat niet meer. De gemeente kan in het systeem zien of de persoon daadwerkelijk is geslaagd en de aanvraag voor een rijbewijs doorsturen." Daarmee wordt volgens Noordmans meteen fraude voorkomen, doordat het 'papieren traject' niet meer bestaat. "Alles gaat digitaal."

De digitale beoordeling bleek vorig jaar bij twee proeven in Groningen en Leiden een verbetering, stelt het CBR. Rijscholen kunnen de examens voor de korte dag- en weekopleidingen door de nieuwe regeling flexibeler inplannen. "Ook als een de kandidaat ziek wordt, kan de examenplek alsnog worden opgevuld", licht Noordmans toe. "Daarnaast komen de spoedkosten te vervallen die normaal voor aanvragen op korte termijn moeten worden betaald."

Ook de vormgeving van het rijbewijs verandert per 1 oktober. In september besloot de ministerraad op voorstel van minister van Verkeer Karla Peijs (CDA) dat een plastic pasje het huidige roze papiertje vervangt. Nu maken gemeenten de rijbewijzen zelf nog op maat, na invoering van de nieuwe pas gebeurt dat centraal. Net als bij het paspoort duurt het tot een week na aanvraag voordat de pas klaar is.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden