'Cavia-politie' roept geen enthousiasme op

Van onze verslaggeefster

amsterdam – De aanpak van dierenmishandeling is voor minister Opstelten (veiligheid, VVD) ’topprioriteit’, maar bij de politie en de Dierenbescherming is er weinig enthousiasme voor zijn voornemen 500 ’animal cops’ aan te stellen. En Capelle aan den IJssel heeft een alternatief: laat opsporingsambtenaren zoals stadswachten ook dierenmishandeling aanpakken.

De Dierenbescherming kan, zegt woordvoerder Casper Schrijver, onmogelijk tegen de plannen zijn voor de dierenpolitie, een brigade van 500 agenten die speciaal worden opgeleid om dierenmishandeling op te sporen. De Landelijke Inspectiedienst van de Dierenbescherming heeft veertien betaalde inspecteurs in dienst, en dat zijn er erg weinig. „Maar we vragen ons af of 500 niet een beetje veel is”, zegt Schrijver. Bovendien heeft die inzet weinig zin als er bij het OM geen speciale dieren-officier komt, zegt Schrijver, zoals er ook een speciale verkeersofficier is.

Het idee voor de animal cops is op aangeven van de PVV in het regeerakkoord gekomen. De politie krijgt er geen extra mensen voor, de gespecialiseerde dieren-agenten moeten worden gevonden in de bestaande formatie. En het werk van die specialisten gaat ten koste van andere activiteiten, vreest de Amsterdamse korpschef Bernhard Welten. Tot woede van de PVV kondigde hij deze week al aan dat de aanpak van dierenmishandeling bij zijn korps geen topprioriteit zal krijgen. Dat hij vindt dat de politie wel wat beters heeft te doen, blijkt ook al uit de Amsterdamse term voor de animal cops: cavia-politie.

Woordvoerder Ron Looije van de Raad van Korpsbeheerders laat weten dat Weltens collega’s, net als Welten zelf trouwens, zich neerleggen bij het Haagse besluit. Maar ze hebben wel twijfels: „De samenleving vraagt veel van de politie, maar wij kunnen onze capaciteit maar één keer inzetten.” Veel hangt volgens Looije af van de nadere invulling van de functie, en van de bevoegdheden.

Intussen heeft Capelle aan den IJssel volgens wethouder dierenwelzijn Joost Eerdmans een slimmere manier gevonden om dierenleed te bestrijden. Twee van de tien buitengewone opsporingsambtenaren krijgen een opleiding waarin ze dierenmishandeling leren herkennen. Vanaf februari gaan ze op straat letten op overlast, foutparkeerders én dierenmishandeling. Bij misbruik mogen ze proces-verbaal opmaken.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden