Cathy Kuiper: cameratechnicus 'Je kunt 'm op duizend manieren in elkaar zetten'

Ons dagelijks werk is meer dan levensonderhoud alleen, we ontlenen er waardigheid aan. Maar wat doen we precies?

"Dit is een Leica M6. Het toestel heeft transportproblemen. Zodra er een film in zit, draait de transporthendel niet meer. Je kunt de film na een opname dus geen beeldje verder transporteren. Het gekke is, dat het transport goed functioneert als er geen film in zit. Aan beschadigingen van de schroefjes aan de buitenkant zie ik dat er al iemand anders ondeskundig aan gesleuteld heeft.

Wij repareren analoge fotoapparatuur, waar nog film in gaat: Leica, Hasselblad, Rollei. Wij doen niet aan symptoombestrijding, dat heeft geen zin. Een oude camera heeft altijd last van ingedroogd vet. Neem de Leica M3, die is vanaf 1956 gemaakt. Toen was er alleen mineraal vet op de markt, een pakje boter uit die tijd is ook vergaan. Tegenwoordig zitten er in camera's moderne synthetische smeermiddelen, die verouderen niet meer. Maar die oude vetjes moet je vervangen. Draait een asje snel, dan gebruik je olie en bij langzaam draaiend staal op staal vet. Wij gebruiken zeven soorten smeermiddelen, de werking ervan moet je leren aanvoelen. Iets vergelijkbaars geldt voor fluwelen stripjes die in een Leica gelijmd zitten, om te voorkomen dat er licht lekt. De lijm ervan vergaat en dan komen ze in het mechaniek terecht. Daarom geven wij alle toestellen een complete servicebeurt. Voor auto's is dat normaal, maar bij fototoestellen kijkt men daarvan op, terwijl het toch in de gebruiksaanwijzing staat.

Ik was directiesecretaresse toen ik een relatie kreeg met Will van Manen. Hij is instrumentmaker en repareert al 45 jaar fotoapparatuur, is gespecialiseerd in analoge toestellen. Steeds minder mensen hebben daar kennis van, waardoor Will het te druk kreeg. Tegenwoordig stuurt men uit heel Europa apparatuur op. 'Ik wil je wel opleiden,' zei hij, 'zodat we het samen kunnen gaan doen.'

Het duurde zo'n twee jaar voordat ik het een beetje in de vingers had. Will legde me het hele systeem uit, de werking van het mechaniek, de details van de techniek, materiaalkennis en optische werking. Na verloop van tijd kreeg ik zelfvertrouwen, hoefde ik niet alles meer te vragen. Natuurlijk overleggen we nog steeds veel, we zitten tegenover elkaar te werken.

Bij deze Leica M6 overleggen we ook samen. Er is een probleem met twee tandwieltjes die afzonderlijk wel draaien, maar ten opzichte van elkaar vastlopen. Voelen, denken, analyseren. Kijk, de tandwieltjes staan ten opzichte van elkaar niet goed. Je kunt zo'n toestel op duizend manieren in elkaar zetten, maar er is er maar een goed. Dit zit net niet goed.

Wij laten ons nooit gek maken door stress, wij bepalen ons eigen werkritme. Ik vind het wel heerlijk als ik door kan werken, snel ontdek wat het probleem is met apparatuur. Dan kunnen we onze reparatietermijn van twee tot drie weken waarmaken.

Ik heb de tandwieltjes nu één tandje ten opzichte van elkaar verschoven. Het transport werkt weer. Ook met film in het toestel. Nog even testen op de meetapparatuur en deze is ook weer klaar.

Peter Henk Steenhuis

Marcel Prins

Ook zin in werk? Publiceer op www.zininwerk.info uw eigen verhaal

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden