Catharijneconvent waagt zich aan engel-expositie

UTRECHT (ANP) - Beschermengelen, wraakengelen, aartsengelen, cherubijnen en serafijnen. Met uiteraard engelengeduld maakt het museum Catharijneconvent in Utrecht er een expositie over: Allemaal Engelen gaat op 4 oktober open.

De tentoonstellingsmakers houden zich bezig met de voor stervelingen niet sluitend op te lossen kwestie: Wat is een engel precies? Allemaal Engelen diept de geschiedenis van de engel in de menselijke historie uit en gaat de huidige betekenis na.

We kennen ze uit oude kunst, maar ook uit reclame voor smeerkaas. ,,Het is op zijn minst: een geheimzinnig wezen dat heen en weer fladdert tussen de menselijke en de goddelijke wereld. Ook wie niet in engelen gelooft, kan zich er een voorstelling van maken. De engel spreekt tot ieders verbeelding'', aldus een woordvoerder. Een lief iemand heet een engel, mensen praten openlijk over hun beschermengel.

Het museum heeft stylist en artdirector Maarten Spruyt (1966) gevraagd de vormgeving van Allemaal Engelen te verzorgen. Spruyt is bekend van tentoonstellingen als 15 jaar Marlies Dekkers in de Kunsthal in Rotterdam en Haagse Hofmode in het Gemeentemuseum in Den Haag. Hij verbindt de statige engelen van oude meesters als Pieter Lastman en Ferdinand Bol met de Witte Engel van Carolein Smit en The Last Angel van Bill Viola, belooft het museum.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden