Catechismus om van te genieten

In een nieuwe Catechismus van de Compassie leggen vrijzinnige kerken twaalf begrippen uit. Van liefde, tot vrijheid, verzoening, vrede en God. Tom Mikkers van de Remonstrantse Broederschap licht toe wat de bedoeling is.

1

Wat is een catechismus?

„Kerken hebben altijd opdracht gegeven tot het schrijven van een catechismus, als het weer eens nodig was om het geloof uit te leggen. Vragen en antwoorden om uit het hoofd te leren geven dan toelichting op begrippen als waarheid, liefde, God. Deze catechismus is niet bedoeld om uit het hoofd te leren, maar om af en toe een stukje uit te lezen en zo van te genieten.”

2

Vanwaar de toevoeging van het begrip compassie?

„Ik zou compassie willen omschrijven als het vermogen om je te verplaatsen in een ander. Als je dat kunt, maak je jezelf niet meer tot het middelpunt van het heelal. Het stimuleren van compassie is volgens mij de oeropdracht van alle godsdiensten. Dat zorgt voor een gezonde, constructieve inrichting van de wereld. Geloof is een vuurtje waaraan je je kunt warmen of waarmee je de zaak in brand kunt steken. Met deze catechismus laten we godsdienst op zijn best zien.”

3

Hoe is het idee ontstaan?

„Het is eigenlijk een samenloop van losse initiatieven. Christiane Berkvens, remonstrants predikant en hoogleraar Europese cultuur, kwam met het plan om een boek te schrijven over geloof, cultuur en Bijbel. Voor volgend jaar had de Broederschap als thema gekozen ’Uit de kunst’. Daarbij kwam ook het initiatief van het Charter of Compassion, van de Engelse theologe Karen Armstrong. Met deze intentie, zich in te zetten voor een vreedzame wereld, stemden in 2009 32 landen in.

„Zo kwam het plan op voor een geïllustreerde catechismus met daarin twaalf begrippen, zoals liefde, waarheid, verzoening, vrede, met daarbij bestaande afbeeldingen uit de kunst en ook twaalf nieuwe tekeningen. Die heeft de Utrechtse tekenares Brigida Almeida gemaakt. Christiane Berkvens heeft de inhoudelijke teksten geschreven en Ad Alblas, PKN predikant, de teksten over de Bijbel. Het is nogal organisch ontstaan, ik kan niet zeggen dat we veel vergaderd hebben.

4

Voor wie is deze catechismus?

„Een catechismus is bedoeld voor iedereen. We vinden dat die ook tot de basisuitrusting van Kamerleden hoort, deze oproep tot het je verplaatsen in de ander. De catechismus komt vlak voor Prinsjesdag uit. Ons streven is, ieder Kamerlid een exemplaar te geven.”

5

Van wie is dit initiatief?

„Wij remonstranten werken hierbij samen met de doopsgezinden, de protestantenbond, de vrijzinnig protestanten, met NieuwWij en met de Ikon. Die heeft bij de catechismus een dvd gedaan met een interview met Karen Armstrong. Bij de prijs inbegrepen, 17,50 euro.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden