Catechisatieles van voetbalprogramma's wint van 'Villa BvD'

Van de drie EK-praatprogramma's EK kiest een meerderheid (1,7 miljoen) voor het meest ingetogene: 'Studio Sportzomer'. 'Villa BvD' is zijn leidersrol kwijt.

AMSTERDAM - Podiumbeest Karin Bloemen heeft een scherp oog voor voetbal: Van Nistelrooij moet niet meespelen tegen Letland. Hij zit er helemaal doorheen, dat zag ze duidelijk. Ook Edgar Davids zit niet lekker in zijn afgetrainde vel. ,,Zó bang om het aan de stok te krijgen met Advocaat.''

Bloemen was te gast in 'Villa BvD', het voetbalpraatprogramma van RTL4. Naast haar zat astronaut André Kuipers, die desgevraagd ook wel wil vertellen wat hij vindt van de spelers, spelschema's, teams en voetbalvrouwen.

Dat de gasten soms maar wat roepen geeft niet, vindt eindredacteur René Sommer. Ze zitten er tenslotte niet voor de diepgravende analyses. ,,Het is de bedoeling dat de gesprekken de sfeer hebben van discussies die na afloop van een wedstrijd in ieder huishouden klinken. Als alle gasten kenners zijn, herkent een kijker zich er niet meer in.''

'Villa BvD' besteedt daarom extra aandacht aan de sfeer. Een pitoreske locatie, een groot publiek, een volle tafel en flessen rosé. Al speelt dat laatste geen rol in de geanimeerde gesprekken, verzekert Sommer. Met dezelfde formule introduceerden Barend en Van Dorp tijdens het WK van '98 het naborrelen na de wedstrijd. Een keur aan spelers en BN'ers kwam voorbij en de meerderheid van voetbalminnend Nederland stemde af op RTL4 om sfeer te proeven.

Maar 'Villa BvD' is zijn monopolie-positie kwijt. Niet alleen hebben SBS6 en de NOS dit jaar ook een EK-praatprogramma; in aantallen kijkers uitgedrukt is 'Villa BvD' van de troon gestoten, blijkt uit cijfers van Stichting Kijk Onderzoek. Vanaf de eerste wedstrijd op 12 juni, tot maandag 21 juni had het programma een gemiddeld marktaandeel van ruim 17 procent. Veel hoger scoort 'Studio Sportzomer', met een gemiddelde van dik 35 procent. Dat zijn ruim 1700000 kijkers.

'Sportzomer' is veel ingetogener dan 'Villa BvD'. Naast de van de hak op de tak springende BN'ers, de grauwende Jan Mulder, de galmende Henk van Dorp en de giechelende voetbalvrouwen, voelt 'Sportzomer' eerder aan als de catechisatieles van de voetbalprogramma's. Presentator Jack van Gelder snijdt een thema aan, geeft de gasten om de beurt het woord, concludeert, en gaat naar het volgende punt. Het zijn vier (meestal) mannen die op een lege binnenplaats van een Portugees boerenlandhuis inhoudelijk over voetbal praten. Ook daar komt iedere avond een Bekende Leek, maar die moet volgens hoofdredacteur Maarten Nooter een 'aantoonbare passie' hebben voor voetbal. Bovendien zit de leek schouder aan schouder met kenners. En dat werkt, denkt Nooter. ,,Een leek heeft een verassende blik op een wedstrijd, terwijl de kenner inhoudelijk sterk is.'' Daarbij heeft 'Sportzomer' nog een troef: Cruijff. En daar is er maar één van, stelt Nooter.

'Villa BvD' haalt de schouders op over de nieuwe positie van runner-up. Eindredacteur Sommer vindt het programma nog steeds een succes.

,,1998 is een mythe geworden. We hebben ongeveer evenveel kijkers als toen. Misschien zijn er gewoon meer voetballiefhebbers gekomen.''

En dan is er nóg een EK-praatprogramma. SBS6 zendt 'Oranje in Portugal' uit. Met een marktaandeel van 5,4 procent de hekkensluiter van de voetbalprogramma's.

Maar dat geeft niet, vindt voorlichter Erik Dekker. ,,We proberen niet te concurreren met de andere twee. Wij zijn vooral een programma voor het hele gezin.''

In dat programma bood sportjournalist Henk Mulder -familie van- afgelopen maandag wel de relativerende noot. Na al het voetbalgeweld gaat hij naar de vogeltjes luisteren. Er is tenslotte meer in het leven.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden