Catechisatie à la RTL

Ruud Hendriks zat vrijdagavond zo maar in 'Medialand' van de Vara en de NPS, nadat hij eerder ook zo maar was verschenen in 'Middageditie'. Zo maar, want het verhaal ging dat Hendriks ruim een week geleden, net na het bekend worden van de plannen voor dat sportkanaal, als vervanger van Willem van Kooten voor 'Nova' was uitgenodigd, maar om acht uur 's avonds werd afgebeld. Dit uiteraard omdat Hendriks als tegenstander van de publieke omroepen niet meer welkom was.

In het door Charles Groenhuijsen gepresenteerde 'Medialand' verscheen Hendriks zelfs zonder een kleine toespeling ('Ik ben blij dat ik nu bij de publieke omroep, die toch geacht wordt geheel onbevooroordeeld de mensen in het land voor te lichten, mijn zegje mag doen'). Voor het overige kon hij zijn zegje over zijn sportzender in oprichting natuurlijk makkelijk doen, want dat bestaat voorlopig nog steeds uit elegant maar vooral tijdig bukken, hard weglopen en zorgen dat je stropdas niet scheef gaat zitten. Van de programmering is verder niets bekend, van de contracten al even weinig en Willem van Kooten mag dan wel z'n heldere mening geven (zoveel mogelijk anti-journalistiek werk op zijn sportzender), maar toevallig is hij alleen maar financier en heeft hij verder maar af te wachten wat Hendriks met zijn centen doet.

Over de sportzender verscheen ook niks nieuws tijdens het gesprek, zaterdagavond, van Sonja Barend met Mart Smeets. Wel heeft Smeets een grondige hekel gekregen aan Hendriks, die ooit bij 'Studio Sport' werkte. Overigens in een aanzienlijk minder prominente rol dan in 'Medialand' leek, waar ze een fragment vertoonden uit een Elfstedentocht-reportage, waarbij Mart Smeets blijmoedig overschakelde naar Ruud Hendriks op de wallekant van Dokkum. Bij de Elfstedentocht wordt iedereen zonder spjaakgebjek opgetrommeld. Smeets' hekel kan verklaard worden uit het feit dat Hendriks heeft gezegd dat hij het voetbal beter kan verslaan dan 'Studio Sport'. Maar als Smeets die Hendriks een beetje kent, weet hij dat al zijn woorden op z'n minst met kilo's zout moeten worden genomen.

Vrijdagavond trouwens ook nog een blik geworpen op de première van 'U beslist!' bij RTL 4. Het is een soort 'Achterkant van het gelijk' voor amateurs en liefhebbers, dus getrokken door Koos Postema, een panel van bekende Nederlanders en een zaal vol enthousiaste meebeslissers. Het gaat om wat tegenwoordig morele dilemma's schijnen te zijn. De kwestie was om te beginnen deze: jong echtpaar in de schulden en kind ook nog ziek. Op weg naar z'n werk wordt vader staande gehouden door iemand die het aan z'n hart heeft. Vader brengt de man naar het hospitaal. 's Avonds blijkt de man z'n koffertje in de auto te hebben laten staan. Zit vol met briefjes van honderd. Vader belt naar het ziekenhuis en hoort dat z'n lifter inmiddels is overleden. Wat te doen?

Marjan Berk en Caroline de Bruyn ('GTST') vonden dat het koffertje naar de politie moest of naar de familie. Maar Tjerk Westerterp, voormalig KVP-minister, wilde de zaak eerst maar eens even aanzien. Toen bleek dus (het 'dilemma' wordt steeds in fragmenten nagespeeld) dat die anderhalve ton bestemd was voor Poolse hartpatiëntjes. Vader wilde het geld nog steeds terugbrengen, maar moeder vond dat het erg van pas kwam. Dat vond Tjerk Westerterp ook. Desnoods zou hij er een leuke deal uit willen slepen. En vooruit, dacht Caroline, als de financiële nood zo hoog is, dan er maar een handje uit genomen. Ooh, schrok Westerterp, maar dat is stelen. En gewoon dat hele koffertje houden zeker niet, antwoordde Caroline. Nou ja, dealde Westerterp even met zichzelf en liet een stilte vallen.

Ondertussen mocht het publiek z'n mening laten zien. Een nee-zitter was al even ijzerenheinig als een ja-zitter die alles naar de politie zou brengen: 'Op zich zal ik het wel blijven houden, ja? Hij heeft misschien wel meer'.

Waarna bleek dat het zieke kind alleen gered kon worden met een dure operatie in Amerika. Maar toen had ik, zelfs voor Westerterps inzichten, alle belangstelling al verloren. Gij zult niet stelen uitgelegd als een modern moreel dilemma, een potje neo-commerciële catechisatie voor lui die het noorden zijn kwijtgeraakt. Door de ex-minister en ex-directeur van de Optiebeurs zo treffend uitgelegd, toen hij de hoop uitsprak dat het zwart geld was, want dan stond hem moreel gesproken helemaal niets meer in de weg om de volle poet te houden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden