Update

Catalonië vanaf zaterdag onder curatele van Madrid

Betogers voor een onafhankelijk Catalonië Beeld ap
Betogers voor een onafhankelijk CataloniëBeeld ap

Madrid schort de autonomie van Catalonië vanaf aanstaande zaterdag op. Dat werd bekend nadat de Catalaanse regiopresident Puigdemont opnieuw naliet duidelijkheid te verschaffen over de toekomst van de regio.

Redactie

Zaterdag komt de Spaanse ministerraad in een speciale zitting bijeen om Catalonië weer onder centraal bestuur te stellen. De regering komt bijeen om 'in het belang van de Spanjaarden, onder wie de burgers van Catalonië, de grondwettelijke orde te herstellen' in de autonome regio.

Eigenlijk moest Puigdemont de vraag of hij echt de onafhankelijkheid van Catalonië uit wil roepen maandag al met een duidelijk ja of nee beantwoorden. Maar dat deed hij niet. De week ervoor draaide Puigdemont ook al om de hete brij heen toen hij in het parlement zei het mandaat te hebben voor afscheiding om niet veel later de 'onafhankelijkheidsverklaring' op te schorten en aan te sturen op onderhandelingen.

Madrid gaf hem nog wat extra tijd: tot vandaag tien uur. Weer bleef Puigdemont aandringen op onderhandelingen. Madrid is daar niet voor te porren en stelt de regio onder curatele. Puigdemont zei eerder dat Catalonië de onafhankelijkheid zal uitroepen als Madrid dit zou doen.

Artikel 155

Madrid kan artikel 155 inzetten. Daarmee wordt de autonomie van Catalonië opgeschort en het centrale gezag in Madrid kan dan het bestuur van de opstandige regio overnemen. Hoe dat er in de praktijk uit gaat zien is voor iedereen gissen. Niet eerder in de vier decennia dat Spanje een democratie is, werd het veelbesproken wetsartikel geactiveerd. Een bestuursovername zal in elk geval niet stel op sprong gebeuren, het hele proces neemt wat tijd in beslag. Zo moet de Spaanse Senaat bijvoorbeeld eerst nog instemmen.

Echt veel zin leek Rajoy overigens niet te hebben in het activeren van artikel 155. In de Spaanse media werd gisteren gesuggereerd dat Madrid bereid zou zijn het wetsartikel ongemoeid te laten als Puigdemont vervroegde regionale verkiezingen uitschrijft. De suggestie kon opgevat worden als een gebaar van Madrid richting Puigdemont om alsnog een uitweg te bieden. "Verkiezingen zijn nu geen optie", veegde Paul Romeva, lid van de Catalaanse regioregering dat idee gisteren direct van tafel.

'Jordi's'

Rajoy probeerde verder het Spaanse parlement te bewegen om aan de vooravond van de laatste deadline druk op Puigdemont uit te oefenen. Hij vroeg de volksvertegenwoordigers de Catalaanse leider ervan te overtuigen niet nog meer problemen te veroorzaken. Anders, zo dreigde Rajoy, is zijn regering verplicht 'beslissingen te nemen die beter niet genomen kunnen worden.' Niet alle parlementariërs leken gevoelig voor die boodschap. Zo hielden tientallen van hen posters omhoog waarop ze de vrijlating eisten van twee leiders van de onafhankelijkheidsbeweging, Jordi Sanchez en Jordi Cuixart, die begin deze week werden opgepakt. De arrestatie van de twee 'Jordi's' leek een nieuwe impuls aan het protest tegen Madrid te geven. Na een paar rustige dagen gingen dinsdag tienduizenden Catalanen de straat op om te demonstreren.

Spaanse parlementsleden riepen gisteren Rajoy op om de Catalaanse leiders vrij te laten. Beeld AP
Spaanse parlementsleden riepen gisteren Rajoy op om de Catalaanse leiders vrij te laten.Beeld AP

Het zijn niet alleen deze demonstranten die Puigdemont in gedachten zal hebben bij zijn besluitvorming. Naast de stemmen van de Catalanen die onafhankelijkheid eisen, is er ook een grote groep die Puigdemont maant het juist rustig aan te doen. Puigdemont moet recht proberen te doen aan al die opvattingen.

Rajoy gaf hem daarbij gisteren nog een advies. Hij drukte hem op het hart 'verstandig te werk te gaan, op een evenwichtige wijze en het belang van alle burgers voorop te stellen.'

Lees ook het verhaal over de twee gearresteerde 'Jordi's', zij kregen duizenden Catalanen de straat op.

Lees alles over de onrust in Catalonië in ons dossier.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden