Catalonië op ramkoers met Madrid

Regionaal parlement in Barcelona stemt voor afscheiding. 'Dit is het begin van de Catalaanse staat.'

Het Catalaanse parlement heeft gisteren vóór de afscheiding van Spanje gestemd. Terwijl voorstanders van een onafhankelijk Catalonië kort na de stemming over de resolutie luid applaudisseerden, hielden tegenstanders uit protest Spaanse en Catalaanse vlaggen omhoog. Het parlement gaat met de beslissing keihard tegen de wens van Madrid in.

De separatisten willen binnen dertig dagen nieuwe Catalaanse wetsvoorstellen indienen. Het uiteindelijke doel van het afscheidingsproces is de vorming van een Catalaanse Republiek in 2017. Raül Romeva, voorman van de grootste onafhankelijkheidspartij Junts pel Sí, liet weten dat er 'geen weg terug is'. "Dit is het begin van de Catalaanse staat", zei hij overtuigd.

Maar of het werkelijk zo ver komt, is nog maar de vraag. Premier Rajoy reageerde getergd en noemde de plannen illegaal. Hij zei in een verklaring dat 'alle middelen' mogen worden ingezet als de grondwet wordt aangevallen. De oppositie steunt hem. De regering overweegt de controle over de Catalaanse politie over te nemen en geldstromen naar de regio te blokkeren, meldt de krant El Mundo.

Niet alleen Madrid is verbolgen over de afscheidingsplannen. De unionistische partijen in Catalonië, die de Spaanse natie liever intact laten, gingen voor de stemming flink tekeer. Zo zei Xavier García Albiol, leider van de Volkspartij in de regio, dat de separatisten uitgerekend op de 26ste verjaardag van de val van de Berlijnse Muur pogen een nieuwe muur op te trekken rond Catalonië.

Veel Catalanen vinden dat de culturele verschillen tussen de regio en de rest van Spanje dusdanig groot zijn dat zij recht hebben op een eigen staat. Een veel gehoorde klacht is ook dat Catalonië - goed voor bijna 19 procent van het Spaanse BNP - te weinig terugziet van de eigen welvaart.

Bij de regionale parlementsverkiezingen eind september heeft het separatisme een nieuwe impuls gekregen. De verkiezingen werden door president Artur Mas gepresenteerd als referendum vóór of tegen afscheiding van Spanje.

Maar hoewel de onafhankelijkheidspartijen Junts pel Sí (centrum-rechts) en de CUP (extreem-links) in zetels een meerderheid in het parlement behaalden, bleek bij een recordopkomst (78 procent) een kleine meerderheid van de Catalanen juist tegen afscheiding te hebben gestemd.

Bij een door Mas georganiseerd onafhankelijkheidsreferendum vorig jaar stemde 80 procent nog voor afscheiding van Spanje. De opkomst was echter laag, met maar een derde van de 5,5 miljoen stemgerechtigden. Het Constitutioneel Hof verklaarde de volksraadpleging destijds bovendien illegaal.

En ook nu ligt de bal weer bij dit hof. Madrid wil dat het afscheidingsproces onwettig wordt verklaard. Het hof kan de plannen al binnen enkele dagen buiten werking laten stellen. De separatisten hebben echter al aangekondigd zich niets aan te zullen trekken van de hoogste Spaanse rechtsinstantie.

undefined

Artur Mas president?

Artur Mas heeft gisteren gepoogd critici te overtuigen hem te steunen in zijn herbenoeming tot president van Catalonië. Zijn partij, Junts pel Sí, is de grootste, maar heeft geen meerderheid. De extreem-linkse CUP trekt samen op met Mas voor de afscheiding, maar wil hem op ideologische gronden niet laten herbenoemen. Vandaag wordt er waarschijnlijk gestemd.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden