Catalanen zeggen automatische steun aan regering-Gonzalez op

MADRID (Reuter, AFP, AP) - De Catalaanse partij Convergentie en Unie (CiU) heeft de steun aan de socialistische minderheidsregering van de Spaanse premier Felipe Gonzalez opgezegd. Vervroegde verkiezingen zijn hierdoor hoogstwaarschijnlijk.

De Catalaanse president Jordi Pujol zei gisteren dat zijn partij voortaan volledig zal handelen overeenkomstig haar eigen programma. Pujol gaf als reden voor het intrekken van zijn steun op dat de regering grote zwakheden vertoont en last heeft van ernstige verschijnselen van slijtage. De politieke stabiliteit van Spanje komt daardoor in gevaar, aldus Pujol, door velen in Spanje wel de 'co-premier' genoemd. Pujol wil nu dat Gonzalez verkiezingen uitschrijft meteen na het Spaans EU-voorzitterschap dat op 31 december afloopt.

De CiU hield met haar 17 zetels de afgelopen twee jaar het minderheidskabinet van Gonzalez (159 zetels) in het zadel. Maar de Catalanen zijn de reeks schandalen van de regering-Gonzalez beu, met als absoluut dieptepunt de afluisteraffaire waarin de militaire inlichtingendienst verwikkeld raakte. De dienst luisterde zelfs koning Juan Carlos af. De beslissing van Pujol te breken met Gonzalez lijkt ook verband te houden met de regionale verkiezingen in Catalonië in november. Gonzalez langer de hand boven het hoofd houden zou Pujol stemmen kosten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden