Catalaanse nationalisten: En nu de andere thema’s

De gematigd nationalistische CiU staat bij de Catalaanse verkiezingen van vandaag op winst. Ze richt zich opvallend genoeg op andere thema’s dan meer autonomie.

Naast de vraag in hoeverre Catalonië onafhankelijk van de rest van Spanje moet worden, is immigratie een belangrijk thema in de verkiezingsdebatten. De grootste oppositiepartij, het gematigd nationalistische en conservatieve Convergencia i Unio (CiU), wil immigranten die de Catalaanse taal en gewoonten onvoldoende kennen, uitsluiten van allerlei sociale regelingen en sociale huisvesting. Uit peilingen blijkt dat deze partij de meeste kans heeft om de grootste te worden.

De voortijdige verkiezingen zijn nodig omdat de linkse pro-afhankelijkheidspartij ERC in juni uit de coalitie met de sociaal-democratische PSC en de uiterst linkse ICV stapte. De ERC vond dat het nieuwe statuut, dat in juni in een referendum is aangenomen, niet ver genoeg ging, ook al was de partij in eerste instantie een voorstander. Het statuut geeft Catalonië onder meer het recht voortaan 50 procent van de inkomstenbelasting en de btw, en 58 procent van de accijnzen op benzine te houden. Daarnaast bevat het extra bevoegdheden op het terrein van justitie en infrastructuur.

De CiU was een van de drijvende krachten achter het statuut, waarover het zowel met de Catalaanse regering als met de Spaanse regering van de socialist Zapatero een akkoord wist te sluiten. Maar de partij maakt nu gebruik van de politieke onrust in Catalonië om mensen die normaal op linkse partijen stemmen, over te halen ditmaal voor hen te kiezen.

De partij belooft de rust terug te laten keren. De CiU beschuldigt de huidige Catalaanse coalitie ervan dat ze al hun aandacht hebben gestoken in het nieuwe statuut, waardoor andere onderwerpen zijn blijven liggen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden