Catalaanse leider Pujol laat eis tot Spaanse herfstverkiezingen vallen

MADRID (Reuter, AP) - De Catalaanse leider Jordi Pujol heeft gisteren regionale verkiezingen uitgeschreven voor 19 november. Het besluit betekent dat de Spaanse autonome regio Calatonië vier maanden eerder naar de stembus gaat dan gepland. Pujol voorkomt hiermee dat de regionale stembusslag samenvalt met de landelijke verkiezingen van maart 1996.

“González houdt vast aan zijn schema voor de verkiezingen vanwege Spanje's voorzitterschap van de Europese Unie dus ben ik teruggevallen op mijn oorspronkelijke plan”, zei Pujol in Barcelona. Met zijn besluit geeft Pujol toe dat zijn pogingen zijn mislukt om nog dit jaar landelijke parlementsverkiezingen te forceren. Hij eiste dat de socialistische regering van premier Felipe González de consequenties zou trekken uit de talrijke corruptie-schandalen en de 'vuile oorlog' tegen de Baskische afscheidingsbeweging Eta.

Pujol's partij, Convergencia i Unio (CiU), steunde González' regering sinds de verkiezingen van 1993. Deze maand trok de CiU haar steun echter terug in een poging de Spaanse premier te dwingen nog voor december nieuwe verkiezingen uit te schrijven. González hield echter vast aan maart 1996. Dat liet Pujol kennelijk geen andere keus dan zijn eigen regionale verkiezingen dan maar te vervroegen. De Catalaanse premier had eerder herhaaldelijk gezegd dat hij de regionale verkiezingen in Catalonië wilde loskoppelen van de landelijke stembusstrijd, kennelijk uit de vrees dat zijn partij electoraal zou lijden onder de verwachte Werdegang van de socialistische partij, de Psoe.

De CiU heeft nu de absolute meerderheid in het 135 zetels tellende regionale parlement in Barcelona. Een opiniepeiling van het blad El Mundo van vorige week geeft echter aan dat de partij grote kans maakt die comfortabele positie te verliezen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden