Reportage

Catalaanse kuststad overspoeld met gele onafhankelijkheidslintjes

Gele linten in Caldas de Montbui.Beeld AP

Razendsnel trekken vier gemaskerde schimmen vakkundig de gele linten van een kilometerslang hekwerk langs een spoorlijn aan de Catalaanse kust in Mataró. Nachtelijke brigades proberen de straten te ontdoen van de linten die de Catalaanse onafhankelijkheid promoten.

De in witte pakken gehulde leden van deze 'schoonmaakbrigade' vullen grote plastic vuilniszakken met de onafhankelijkheidssymbolen waarmee de Spaanse regio door Catalaanse separatisten is volgehangen. De actie in het holst van de nacht blijft niet onopgemerkt: 'hoeren', 'fascisten', 'jullie zullen hiervoor boeten', krijgen de schoonmakers toegesnauwd door voorbijgangers en automobilisten die langsscheuren.

De vangst van vannacht is tien zakken vol geel plastic, waarvan trots een foto wordt gemaakt om op sociale media te verspreiden. "Net als na de ramp met de olietanker Prestige moeten wij hier ook schoonmaken om een milieuramp te voorkomen", grijnst de 38-jarige bokstrainer en beveiliger José Casado, die het woord voert namens de schoonmaakbrigade.

Een brigade met de buit van een nacht in Mataró.Beeld Alex Tieleman

De gele linten die nu zijn verwijderd uit de omgeving van de kuststad Mataró zijn volgens hem namelijk ronduit een bedreiging voor het milieu. Ja, dat bedoelt Casado vooral ironisch. Want de achttien schoonmaakbrigades in Catalonië, in totaal zo'n 600 man sterk, willen vooral af van onafhankelijkheidssymbolen in de publieke ruimte.

Steunbetuiging

De gele linten verschenen in het straatbeeld toen Catalaanse separatistische leiders, die het onafhankelijkheidsstreven afgelopen najaar op de spits dreven, achter de tralies belandden en andere kopstukken naar het buitenland vluchtten.

De als rouwlint gedrapeerde reepjes plastic vormen een steunbetuiging aan de 'politieke gevangenen', zoals de separatisten hen noemen. In de meeste media in Spanje spreekt men liever over 'gevangen politici' en voor 'schoonmaker' Casado zijn het gewoon 'coupplegers'.

Maar hoe vlijtig Casado en zijn collega's ook linten knippen, vandaag is er in Barcelona geen houden aan. Tijdens La Diada, de jaarlijkse feestdag van Catalonië, zal de stad geel kleuren.

De Spaanse nationalist Casado ging vroeger ook naar de optocht, waarmee de val van Barcelona tijdens de Successieoorlog in 1714 wordt herdacht. Maar sinds het Catalaanse bestuur zes jaar geleden voor het pad van de onafhankelijkheid koos, is La Diada volgens hem gekaapt door separatisten. "Eerst waren er alleen senyera's (de officiële Catalaanse vlaggen) te zien, nu alleen nog maar estelada's (onafhankelijkheidsvlaggen)", zegt Casado.

Vandaag, bijna een jaar na het op 1 oktober gehouden verboden onafhankelijkheidsreferendum, willen de separatisten een nieuw momentum creëren. Net als ieder jaar zal de Catalaanse hoofdstad volstromen met bussen vol onafhankelijkheidsgezinden. Dit jaar zullen ze de vrijlating van hun leiders eisen.

Toenadering

Een jaar na de onlusten zoeken Barcelona en Madrid ondertussen wel voorzichtig toenadering tot elkaar. Premier Sanchez, die in juni het stokje van Rajoy overnam, benadrukt nu vooral de crisis tussen de Catalanen onderling, in plaats van op de voortdurende politieke patstelling tussen Barcelona en Madrid te wijzen.

Schoonmaakbrigade aan het werk in Premia del Mar.Beeld AP

En hoewel het een het ander niet uitsluit, verwijst de Spaanse premier hiermee wel naar een reële erfenis van bijna een jaar van politieke onrust in Catalonië. Door de polarisatie tussen voor- en tegenstanders van het onafhankelijkheidsproces kan het gebeuren dat een deel van de Catalanen overdag de straten volhangt met gele linten, terwijl een ander deel ze 's nachts weer weghaalt. Afgaande op de laatste regioverkiezingen vormt die laatste groep - de Catalaanse unionisten - een nipte meerderheid.

Zij proberen volgens Casado met de schoonmaakbrigades een inhaalslag te maken, en zich net zo goed te organiseren als de separatisten. Die laatsten hangen vaak de dag na de schoonmaak weer nieuwe linten op. Casado hekelt ondertussen politici die nu plotseling ook beginnen met het doorknippen van de gele linten. Dat doen ze volgens de bokstrainer alleen maar voor de foto in de krant. "Laat ons maar linten knippen, en laat de politici een einde maken aan deze situatie."

Lees ook:

De Catalanen steunden de nieuwe regering, maar krijgen weinig terug

De nieuwe Spaanse regering kwam er dankzij de Catalanen. Maar voor hun steun krijgen ze weinig terug.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden