Catalaanse ex-president Puigdemont zal uitslag verkiezingen respecteren

De door de Spaanse regering ontslagen Catalaanse regiopresident Carles Puigdemont spreekt op een persconferentie in de Press Club in Brussel. Beeld REUTERS
De door de Spaanse regering ontslagen Catalaanse regiopresident Carles Puigdemont spreekt op een persconferentie in de Press Club in Brussel.Beeld REUTERS

De afgezette Catalaanse regiopresident Carles Puigdemont blijft pleiten voor een dialoog met de Spaanse regering, ook al gedraagt die zich volgens hem agressief tegenover Catalonië. Hij heeft dat gezegd in Brussel, waar hij gisteren in het geheim naartoe is gereisd, samen met een handvol afgezette ministers uit zijn kabinet.

Puigdemont ontkende in Brussel te zijn om politiek asiel aan te vragen. Wel zei hij naar "het centrum van de Europese democratie" te zijn gekomen om als wettig gekozen regering van Catalonië verder te kunnen werken. Hij zei een politieke oplossing te willen zoeken voor een politiek conflict.

De afgelopen vrijdag door de Spaanse regering ontslagen regiopresident zei de uitslag van de door Madrid afgekondigde verkiezingen op 21 december te zullen respecteren, hoe die ook uitvalt. "Maar de vraag is of de Spaanse regering en de aanhangers van artikel 155 die uitslag ook zullen respecteren? Wij zullen er in elk geval alles aan doen om de stembusgang vreedzaam te laten verlopen", aldus Puigdemont.

De Catalaanse leider en andere leden van zijn kabinet zijn aangeklaagd door het Spaanse Openbaar Ministerie voor onder andere rebellie, waar zij maximaal dertig jaar gevangenisstraf voor kunnen krijgen. Puigdemont zei in dit geval niet te vertrouwen op de onafhankelijkheid van de Spaanse justitie.

"Ik ben bereid om mij voor de rechter te verantwoorden. Maar we blijven in Brussel tot we de garantie krijgen van een rechtvaardig, onafhankelijk proces. Dan zullen wij onmiddellijk terugkeren naar Spanje", aldus Puigdemont, die de woorden 'regering in ballingschap' niet gebruikte voor de groep van vijf Catalaanse ministers met wie hij nu in Brussel verblijft. "We willen verder werken en daarom hebben we afgelopen vrijdagavond besloten om hier te komen."

Risico's

Puigdement haalde fel uit naar de Spaanse federale regering, die hij "agressief en oorlogszuchtig gedrag" verweet. Hij zei dat zijn regering een vreedzame oplossing van de crisis nastreeft. "We hebben risico's genomen, maar we hebben er ook voor gekozen om bijvoorbeeld onze ambtenaren niet te dwingen om partij te kiezen. Zo zijn we coherent en laten we zien anders te zijn dan de Spaanse regering", aldus Puigdemont.

Hij deed zijn uitlatingen in de afgeladen Press Club Brussels, vlakbij het gebouw van de Europese Raad. Hij wilde de persconferentie eerst houden in het Résidence Palace, een nabijgelegen centrum voor de internationale pers. Maar dat ging niet door, naar verluidt omdat het gebouw in bezit is van de Belgische federale overheid.

Puigdemont in de overvolle zaal van de Press Club in Brussel, waar hij rond een uur vanmiddag zijn persconferentie gaf. Beeld EPA
Puigdemont in de overvolle zaal van de Press Club in Brussel, waar hij rond een uur vanmiddag zijn persconferentie gaf.Beeld EPA

Asiel

De Belgische premier Charles Michel weigerde al commentaar te geven op Puigdemonts aanwezigheid in Brussel. Hij riep afgelopen weekend staatssecretaris van asiel Theo Francken tot de orde, omdat die zaterdag openlijk communiceerde over de mogelijkheid voor Puigdemont om asiel in België aan te vragen. Het land is een van de weinige binnen de Europese Unie waar een andere EU-burger asiel kan aanvragen. België is wel het enige land dat dit zwart op wit heeft aangehecht bij het EU-verdrag.

Francken zit in de regering namens de Vlaams-nationalistische partij N-VA en heeft wel sympathie voor het onafhankelijkheidsstreven van een deel van de Catalanen. De liberaal Michel is meer op de hand van de Spaanse regering, net als veel andere EU-regeringsleiders.

Puigdemonts Belgische advocaat Paul Bekaert zei vandaag al dat asiel krijgen moeilijk wordt voor de afgezette regiopresident. De twee hebben al wel een strategie besproken, aldus de raadsman. De mensenrechtenadvocaat vroeg eerder asiel aan voor een aantal Basken, maar die verzoeken werden afgewezen. Die zaak leidde wel diplomatieke frictie tussen beide landen.

De advocaat van de ontslagen Catalaanse regiopresident Carles Puigdemont in België, Paul Bekaert. Beeld REUTERS
De advocaat van de ontslagen Catalaanse regiopresident Carles Puigdemont in België, Paul Bekaert.Beeld REUTERS

Verboden referendum

De Spaanse regering schoof Puigdemont en andere leden van het Catalaanse kabinet afgelopen vrijdag aan de kant vanwege het toch laten doorgaan van een referendum over afscheiding op 1 oktober en het vervolgens uitroepen van de onafhankelijkheid van Catalonië. Het referendum was verboden door het Spaanse Grondwettelijk Hof.

Het Spaanse Openbaar Ministerie verdenkt Catalaanse politici, onder wie Puigdemont, onder meer van rebellie, opruiing en misbruik van belastinggeld, zei procureur-generaal José Manuel Maza gisteren in Madrid. De aanklager heeft vandaag ook een zaak wegens rebellie geopend tegen de voorzitter van het Catalaanse parlement Carme Forcadell en andere belangrijke parlementariërs in de regio.

Afgelopen vrijdag besloot de Spaanse Senaat dat de regering in Madrid het bestuur in de autonome regio Catalonië mocht overnemen op grond van artikel 155 van de grondwet. Daarmee kan het zelfbestuur van een bepaalde regio tijdelijk worden opgeschort als de eenheid van Spanje in gevaar komt.

Lees ook: Uit het niets werd Puigdemont de vader van de onafhankelijkheidsverklaring

Meer over de roep om Catalaanse onafhankelijkheid in ons dossier

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden